DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Angst, hoe ga je daarmee om?

Iedereen is wel eens bang, bijvoorbeeld bang voor het donker of voor spinnen. Of misschien heb je een enge film gezien en kun je 's avonds niet slapen omdat je fantasie op hol slaat. Dat is heel normaal.

Tips: wat te doen als je bang bent

  • Praat over je angst met iemand die je vertrouwt, bijvoorbeeld met een van je ouders, een goede vriend of vriendin.
  • Als je de angst voelt opkomen, probeer jezelf dan door middel van ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen rustig te krijgen. Je huisarts of bijvoorbeeld je gymleraar kan je vast helpen om die te leren. Het beste kun je daarvoor even naar een rustig plekje gaan.
  • Je kunt ook bellen met de Kindertelefoon (0800-0432) om over jouw angsten te praten. Op Kindertelefoon.nl kun je ook met hen chatten.

Paniekaanval

Bij een paniekaanval heb je bijvoorbeeld last van hartkloppingen, zweten, trillen, het gevoel dat je stikt, buikpijn, misselijkheid, duizeligheid, of het gevoel dat je los van jezelf raakt.

Als je ergens zo bang voor bent dat je paniekaanvallen krijgt, heb je misschien last van een angststoornis.

Wat kun je doen tegen angst?

Ben je ergens zo bang voor dat je paniekaanvallen krijgt of dat het jouw dagelijks leven beïnvloedt? Bijvoorbeeld dat je niet meer naar school of werk kunt? Dan is het goed om met je huisarts te praten.

De huisarts kan je doorverwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren. Je huisarts en de specialist hebben zwijgplicht. Ze mogen niets van jullie gesprek doorvertellen aan bijvoorbeeld je ouders, je school, of je werkgever.

Wat is een fobie?

Een fobie is één van de angststoornissen. Je kunt voor heel gewone dingen een fobie hebben. Een bekende fobie is claustrofobie: angst voor kleine ruimtes. Maar je kunt ook een fobie hebben voor sociale contacten, muizen, vuil, dieren of op straat lopen.

Kijk ook eens bij:

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Zit je ergens mee? Je bent niet de enige. Neem contact met ons op of kom langs!