DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Homo, lesbisch of bi?

Als je in de puberteit komt, dan verandert er van alles. Ook op het gebied van verliefdheid en seksualiteit. Je voelt je voor het eerst seksueel aangetrokken tot iemand. Soms weet je nog niet precies welke seksuele voorkeur je hebt.

Seksuele voorkeur

Val jij op iemand van het andere geslacht? Dat wordt hetero genoemd. Je hebt een homoseksuele voorkeur als jij je tot hetzelfde geslacht voelt aangetrokken. Ben je een meisje, dan wordt deze voorkeur ook wel lesbisch genoemd. Voel je je seksueel aangetrokken tot jongens én meisjes? Dat heet bi-seksueel. Je seksuele voorkeur is niet altijd 100 procent duidelijk en kan veranderen. Misschien val je vooral op jongens of op meisjes, maar niet altijd.

Veel jongeren vragen zich af: ben ik homo, lesbisch, hetero, bi? Het antwoord is niet makkelijk te geven. Je kunt in een heterorelatie soms zin krijgen in seks met of verliefd worden op iemand van je eigen geslacht. Of je kunt lesbisch of homo zijn en een keer vrijen met iemand van het andere geslacht.

Sommige mensen noemen zichzelf panseksueel. Dat betekent dat je je aangetrokken voelt tot iemands persoonlijkheid. Dan maakt het je niet uit of die persoon een jongen of meisje of lijkt op geen van beiden. Je bent a-seksueel, als je geen seksuele gevoelens hebt voor andere mensen en niet doet aan zelfbevrediging. A-seksuele mensen kunnen wel verliefd worden op iemand.

Waar komen die gevoelens vandaan?

Tijdens de puberteit voel je met regelmaat van alles. Dan ben je boos, dan weer blij, dan verdrietig. Je kunt ook verliefd worden op iemand die je nooit eerder aantrekkelijk vond. Dat kan heel verwarrend zijn, maar schaam je er niet voor! Dit hoort bij de puberteit.

Worstelen met je emoties

Sommige jongeren weten zeker dat ze homo, lesbi of bi zijn. Als je daar open voor uitkomt, dan wordt dat uit de kast komen genoemd. Anderen weten het (nog) niet, twijfelen of ervaren helemaal geen gevoelens. Twijfelen over je gevoelens is normaal. Veel jongeren vinden het moeilijk. Je hoeft je geen zorgen te maken. Het is belangrijk dat jij op een leuke, prettige en veilige manier ontdekt wat jouw voorkeur is, zonder dat je anderen vraagt of dwingt daarin mee te gaan. Seksuele voorkeur is iets heel persoonlijks.

Sta open voor wat jij voelt. Misschien vindt die ander jou ook wel leuk. Hoe je gevoelens zich ook ontwikkelen en hoe eng of spannend het ook lijkt, het komt goed. Hoe je seksuele geaardheid ook is: het gaat erom dat jij je goed voelt in je lijf en in je voorkeuren.

Als je seksualiteit botst met je geloof of cultuur

Als je seksuele voorkeur botst met wat hoort bij jouw geloof en cultuur, dan is dat vaak erg moeilijk. In sommige culturen of religies wordt homoseksualiteit niet of minder geaccepteerd. Dan kun je je erg alleen voelen. Je hebt moeite om jezelf te accepteren en je wilt een goede relatie met je familie houden. Juist dan is het belangrijk om te praten met iemand die je vertrouwt.

Met wie kan ik praten?

Vragen stellen over je gevoelens is goed. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met een vriend(in), iemand uit je familie of iemand van school.

Je kunt ook anoniem bellen (020-6236565) of chatten met iemand van Switchboard of met iemand van Sense.info (0900-4024020).

Waar kan ik meer informatie vinden?

Wil je meer informatie over homo, lesbisch, bi of transgender zijn? Kijk dan eens op:

  • Jong&Out.nl – community voor homo's, lesbo's, bi's en transgenders tot en met 18 jaar;
  • Iedereenisanders.nl – alle feiten over homo, lesbisch, bi en transgender zijn;
  • Allesovergay.nl – antwoord op al je vragen over homoseksualiteit;
  • Outway.nl – info en advies over homoseksualiteit en genderidentiteit.

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Zit je ergens mee? Je bent niet de enige. Neem contact met ons op of kom langs!