Heb je een havo-diploma of [a=,5969,mbo]-diploma op niveau 4? Dan kun je naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). Heb je een vwo-diploma? Dan kun je naar de universiteit.
Laat je goed informeren over de studies of studierichtingen die jou leuk lijken. Je vindt natuurlijk al heel veel informatie op de website van de hogeschool of universiteit en je kunt ook naar open dagen gaan.
Kijk ook hoe studiefinanciering voor jouw opleiding is geregeld en of je op kamers wilt gaan wonen.
Vind je het moeilijk om een keuze te maken? Praat er dan eens over met vrienden, vriendinnen, je ouders of met je mentor op school. Maar bedenk wel: maak je eigen keuze. Het is jouw toekomst.
Probeer een dag mee te lopen met een student van de studie die jij graag wilt doen. Of met iemand die al een beroep uitoefent dat hij met die studie heeft kunnen kiezen. Veel opleidingen bieden een meeloopdag.
Sommige opleidingen verwachten bepaalde kwaliteiten van je, zoals de kunstacademie of de hogere hotelschool. Daarom moet je voor die opleidingen eerst een toelatingsexamen doen. Het kan zijn dat je voor een opleiding een bepaald profiel of specifieke vakken moet hebben gevolgd. Kijk bij de opleiding van jouw keuze voor de toelatingseisen.
Sommige studies hebben beperkt plaats: niet iedereen die zich inschrijft kan starten. Ze werken daarom met loting. Lees op DUO.nl wat je kunt doen als jij je wilt aanmelden voor een lotingstudie.
Tip: heb je je aangemeld voor een studie waarvoor geloot wordt? Schrijf je dan voor de zekerheid ook in voor een andere studie.
Je kunt je inschrijven voor een studie aan de universiteit (wetenschappelijk onderwijs, wo) als je:
Als jij je hbo-diploma hebt gehaald, kun je gaan werken. Je kunt ook kiezen om een vervolgstudie te volgen aan de universiteit waarin jij je verder specialiseert. Deze vervolgstudie duurt één of twee jaar.