DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Veilig in het verkeer

Hoe zit jij op je fiets, je scooter of achter het stuur? Oortjes in en luisterend naar muziek? In gedachten verzonken? Of Whatsappend met je vrienden? Veiligheid in het verkeer begint altijd met jezelf.

Met je telefoon op de fiets

Veel jongeren zitten op de fiets met hun telefoon. Ze denken dat bellen, Whatsappen of muziek luisteren geen kwaad kan als je op de fiets zit. Maar dat klopt niet! Afleiding is één van de grootste oorzaken van ongelukken in het verkeer. Als je afgeleid bent, kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen. Je ziet alles net iets later en je reageert langzamer dan je normaal zou doen. Je brengt daarmee niet alleen jezelf, maar ook anderen in gevaar.

In Nederland is het verboden om een elektronisch apparaat vast te houden op de fiets. Gebruik je jouw telefoon toch terwijl je fietst, dan krijg je hier een bekeuring voor.

Andere verkeersdeelnemers

Als fietser of op een scooter ben je kwetsbaar. Bij een aanrijding ben jij degene die het meeste risico loopt. Het enige wat je eraan kunt doen is zelf goed opletten. Dus probeer je bewust te zijn van de andere verkeersdeelnemers: de auto’s, mensen op hun elektrische fiets, de bussen en de vrachtauto’s.

Alcohol en drugs

Voor alcohol en drugs in het verkeer gelden strenge regels. Als je gedronken hebt of drugs hebt gebruikt, is de kans dat je een ongeluk krijgt groot. Je reageert trager, je ziet minder en je kunt je minder goed concentreren.

Tips

  • Zit je op de fiets of achter het stuur? Dan is het beter om je telefoon niet te gebruiken. Zo houd je je focus beter vast.
  • Er kunnen altijd andere mensen op de weg zijn die roekeloos rijden en jou in gevaar kunnen brengen. Let daarom altijd goed op als je deelneemt aan het verkeer.
  • Is het niet duidelijk wie er voorrang heeft? Voorrang neem je niet, je krijgt het.
  • Zorg dat je de verkeersregels kent en toepast.

Filmpje: Veilig in het verkeer

De jongerenadviseurs maakten een filmpje over veiligheid in het verkeer. Waarom is het gevaarlijk om in het verkeer op je telefoon te zitten?

 

Deze info is goed!

De info waar dit groene keurmerk bij staat, is betrouwbaar!

Zit je ergens mee? Je bent niet de enige. Neem contact met ons op of kom langs!