Borstvoeding geven is een verstandige keuze. Het levert niet alleen voeding, maar biedt ook bescherming tegen ziektes voor jezelf en voor je kind. Bovendien is het een heel bijzondere manier om je kind snel, makkelijk en goedkoop te voeden.
Goed aanleggen is in de eerste dagen iets dat jij en je baby moeten leren. Mensen om je heen, zoals de kraamverzorgende en de verloskundige kunnen je vertellen hoe borstvoeding werkt. Ook familie en vrienden met ervaring kunnen je misschien hierbij helpen.
Je kunt je baby voeden wanneer hij erom vraagt. Zo komt en blijft de voeding het best op gang. Als je baby er nog niet zelf om vraagt, houd dan aan dat om de twee tot drie uur voeden de eerste weken normaal is.
In de eerste weken na de geboorte heeft je baby ongeveer 8 tot 12 voedingen per dag nodig. Over het algemeen ontstaat er een ritme omdat je baby erom vraagt, maar de eerste weken verandert dat ritme nog regelmatig omdat je baby snel groeit.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert om baby’s in de eerste zes levensmaanden alleen borstvoeding te geven. Wanneer je kind vaste voeding gaat eten, kun je gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding totdat het kind twee jaar of ouder is. Graag zelfs, ook na zes maanden is borstvoeding erg gezond voor je baby.
Soms lukt het borstvoeden niet goed, dit kan door verschillende dingen komen. Je kunt altijd de hulp inschakelen van je verloskundige, kraamverzorgende of het consultatiebureau. Je kunt met je vragen ook terecht bij de vrijwilligersvereniging La Leche League. Deze vereniging kan telefonisch advies geven. Soms is het nodig om hulp te krijgen van een lactatiekundige. Op NVLborstvoeding.nl vind je een lactatiekundige bij jou in de buurt. Kijk wel of je verzekering deze hulp vergoedt.
In dit filmpje geeft Fiona informatie over borstvoeding en flesvoeding.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.