DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Voedselallergie

Of je baby overgevoelig is voor bepaalde voedingsmiddelen, ontdek je pas wanneer je kind deze voedingsmiddelen krijgt. Allergie bouw je namelijk op en zie je eigenlijk nooit direct.  

Wat is een voedselallergie?

Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in het voedsel. Deze eiwitten worden ook wel allergenen genoemd. Ze zorgen voor allergische reacties. Onder andere koemelk, ei, pinda’s en noten bevatten allergenen die heftige allergische reacties kunnen veroorzaken als het afweersysteem van je kind deze antistoffen gaat aanmaken.

Erfelijke aanleg voor voedselallergie

Als voedselallergie voorkomt in je gezin, bij jou, je partner of andere kinderen, bestaat er een verhoogd risico dat je baby er ook last van gaat krijgen.

Invloed van borstvoeding

Moedermelk is de beste voeding voor kinderen met een verhoogd risico op voedselallergie. Borstvoeding zorgt er namelijk voor dat het maag-darmkanaal goed groeit en rijpt. Ook zitten er goede immuunstoffen in de melk die zorgen voor meer weerstand. Als baby's met een verhoogd risico op koemelkeiwitallergie, melkeiwitten binnen krijgen, helpt dit het lichaam om er aan te wennen. Het kan het risico op een allergie dus verkleinen.

Hypoallergene voeding

Hypoallergene voeding is kunstvoeding waarbij de eiwitten zijn behandeld. Deze voeding is daarom geschikt voor baby's met een koemelkeiwitallergie. Hypoallergene voeding wordt niet langer aangeraden bij een verhoogd risico op voedselallergie. Het verkleint de kans hierop namelijk niet. Gebruik dus pas hypoallergene voeding als er echt een koemelkeiwitallergie is vastgesteld.

Allergie door borstvoeding

Heel soms krijgt een baby een allergische reactie op voedingsmiddelen die je als moeder eet en die via de moedermelk bij het kind terechtkomen. Als je baby bijvoorbeeld last heeft van kolieken (hevige, krampachtige pijn), diarree, eczeem of kortademigheid, kan dit komen door een allergische reactie. Vraag in dat geval altijd het consultatiebureau, je huisarts of de diëtist om advies.

Tips voor baby’s met risico op voedselallergie

  • Als je je baby zo vroeg mogelijk laat wennen aan verschillende soorten voeding, dan loopt hij minder risico op een voedselallergie, bijvoorbeeld voor noten of ei. Je baby mag vanaf vier maanden notenpasta zonder toegevoegd zout en suiker of fijngemaakt gebakken roerei. Heeft je kind ernstig eczeem of een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding zoals kippenei en pinda's en deze minimaal één keer per week te geven, als je baby hapjes gaat eten. Overleg wel eerst met de behandelend arts van je kind.
  • Denk je dat je kind overgevoelig is voor eten? Doe dan een test bij je huisarts of de jeugdgezondheidszorg.
  • Borstvoeding geven is een goede tip, maar daarnaast is het al eerder, tijdens je zwangerschap, belangrijk dat je niet rookt. Ook na de geboorte van je baby is het beter dat er niet gerookt wordt in de buurt van de baby.

Informatie over voedselallergieën

Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over voedselallergieën en ook informatie over andere huidaandoeningen.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.