Of je baby overgevoelig is voor bepaalde voedingsmiddelen, ontdek je pas wanneer je kind deze voedingsmiddelen krijgt. Allergie bouw je namelijk op en zie je eigenlijk nooit direct.
Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in het voedsel. Deze eiwitten worden ook wel allergenen genoemd. Ze zorgen voor allergische reacties. Onder andere koemelk, ei, pinda’s en noten bevatten allergenen die heftige allergische reacties kunnen veroorzaken als het afweersysteem van je kind deze antistoffen gaat aanmaken.
Als voedselallergie voorkomt in je gezin, bij jou, je partner of andere kinderen, bestaat er een verhoogd risico dat je baby er ook last van gaat krijgen.
Moedermelk is de beste voeding voor kinderen met een verhoogd risico op voedselallergie. Borstvoeding zorgt er namelijk voor dat het maag-darmkanaal goed groeit en rijpt. Ook zitten er goede immuunstoffen in de melk die zorgen voor meer weerstand. Als baby's met een verhoogd risico op koemelkeiwitallergie, melkeiwitten binnen krijgen, helpt dit het lichaam om er aan te wennen. Het kan het risico op een allergie dus verkleinen.
Hypoallergene voeding is kunstvoeding waarbij de eiwitten zijn behandeld. Deze voeding is daarom geschikt voor baby's met een koemelkeiwitallergie. Hypoallergene voeding wordt niet langer aangeraden bij een verhoogd risico op voedselallergie. Het verkleint de kans hierop namelijk niet. Gebruik dus pas hypoallergene voeding als er echt een koemelkeiwitallergie is vastgesteld.
Heel soms krijgt een baby een allergische reactie op voedingsmiddelen die je als moeder eet en die via de moedermelk bij het kind terechtkomen. Als je baby bijvoorbeeld last heeft van kolieken (hevige, krampachtige pijn), diarree, eczeem of kortademigheid, kan dit komen door een allergische reactie. Vraag in dat geval altijd het consultatiebureau, je huisarts of de diëtist om advies.
Op de website Huidhuis.nl vind je meer informatie over voedselallergieën en ook informatie over andere huidaandoeningen.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.