DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Spruw

Spruw is een infectie bij je baby die wordt veroorzaakt door een schimmel. Deze schimmel komt vaak voor op onze huid, zonder dat je daar last van krijgt of ziek van wordt.

Besmetting met spruw

De schimmel leeft in de mond en op de huid van je baby. Omdat baby's nog niet zo'n sterke weerstand hebben, kan de schimmel makkelijker gaan groeien. De schimmel verspreidt zich dan in de mond, het maag-darmkanaal en de schaamstreek van je kind. Spruw kan ook de tepel/borst van moeder infecteren. Kijk op Huidhuis.nl voor meer informatie.

Hoe voorkom je spruw?

  • Goede hygiëne is belangrijk. Verschoon je kind regelmatig en was altijd je handen.
  • Dep je tepels na het geven van borstvoeding, laat geen borstvoeding drogen op je tepels.
  • Als je flesvoeding geeft, is het belangrijk om de speen en de fles goed schoon te maken of uit te koken.

Hoe herken je spruw?

Spruw is te herkennen aan een hardnekkige, witte uitslag op de lippen, de tong en binnen in de mond. Bij spruw in de schaamstreek ziet de huid er rood en vlekkerig uit met witte schilfering en vage rode pukkeltjes.

Bij borstvoeding zie je soms niet veel bij de baby of aan de tepels, maar heb je bijvoorbeeld wel branderige tepels ná de voeding. Je kunt ook last van je tepels krijgen na een periode zonder problemen, dit kan dan door de schimmel komen.

Geneesmiddelen tegen spruw

Als je vermoedt dat je kind spruw heeft, kun je het beste een afspraak maken met de huisarts. Als je kind inderdaad spruw heeft, zal de huisarts een medicijn voorschrijven om de schimmel te behandelen. Wanneer de klachten zijn verdwenen is het goed om nog 2 tot 3 dagen door te gaan met het medicijn, zodat de spruw niet terug komt.

Wanneer je borstvoeding geeft, heb je soms alleen als moeder klachten en is bij de baby geen infectie te zien. Het is dan verstandig toch beide te behandelen zodat de borstvoeding gewoon door kan gaan.

Wat kun je zelf doen bij spruw?

  • Ga door met borstvoeding geven als dit niet te veel pijnklachten geeft. Dit is het beste en is niet schadelijk voor jou of je baby.
  • Laat je borsten zo goed mogelijk leeg drinken.
  • Houd de tepels schoon en droog.
  • Vermijd vochtige zoogkompressen en was katoenen zoogkompressen, beha’s, spuuglapjes etc. op minimaal 60 graden (liefst 90 graden). Ook het strijken van zoogkompressen en bh's kan helpen om de schimmels te doden.
  • Was regelmatig je handen. Voor en na elke voeding en na het verschonen.
  • Laat, zolang je kind spruw heeft, alle spullen die in aanraking komen met de mond van de baby dagelijks 3 minuten uitkoken.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.