DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Groei en ontwikkeling

In het eerste jaar groeit je baby ongeveer 25 centimeter. Je baby kan ook steeds meer.

Je baby kan bijvoorbeeld steeds beter ruiken, zien, horen, voelen en bewegen. Daardoor kan je baby de omgeving steeds beter waarnemen en reageren op wat er gebeurt. Als ouders speel je daarop in met bijvoorbeeld nieuw speelgoed en nieuwe soorten voedsel. Volg gewoon rustig de ontwikkeling van je kind en kijk waar het aan toe is.

Van Wiechenschema

Het consultatiebureau volgt samen met jou de ontwikkeling van je kind. Zij gebruiken daarvoor het Van Wiechenschema. In dit schema staan de ontwikkelingsmijlpalen van kinderen in de eerste vier jaar. Ontwikkelingsmijlpalen zijn bijvoorbeeld: teruglachen, kruipen en zwaaien. Met behulp van dit schema houden de jeugdarts en jeugdverpleegkundigen bij hoe ver je kind is in zijn ontwikkeling op verschillende gebieden.

Aan de hand van dit schema kun je samen met de medewerkers bij het consultatiebureau in gesprek gaan over de ontwikkeling van jouw kind.

Boeiend, maar soms ook lastig

Voor ouders is het boeiend om hun kind te zien opgroeien en ontwikkelen. De meeste ouders genieten van elke ontwikkelingsfase en meestal verloopt het gelukkig probleemloos, maar soms gaat het anders. Dan zijn er tegenslagen en lopen dingen anders dan je gehoopt had.

Handige apps

iGrow – Met deze app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind van 0-18 jaar groeit, hoe lang het wordt en of het een gezond gewicht heeft.

Gezond Groeien – App van het Voedingscentrum over gezonde voeding tijdens je zwangerschap en voor je kind.

GroeiGids app Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei, ontwikkeling, vaccinaties en belangrijke gebeurtenissen van je kind(eren) bijhouden en hier een groeialbum van maken.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.