DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Je baby leert lopen

Als je kind voor het eerst zelf gaat lopen, zet het zomaar opeens vanuit een staande houding een paar stappen. In het begin houden kinderen zich nog vast aan de box, een stoel, de bank of aan jou.

Wanneer gaat je kind lopen?

Aan de hand lopen kunnen de meeste baby’s tussen de 8 en 15 maanden. Voordat je kind los loopt, loopt het eerst een tijdje langs de rand van de box, de tafel of de bank. Echt los lopen kunnen sommige baby’s al met 10 maanden, andere doen het wat later. Het is beslist ook normaal als je kind pas met 18 maanden voor het eerst los loopt. Vanaf het moment dat kinderen gaan staan en langs de rand lopen tot het moment dat ze los gaan lopen duurt meestal zo’n vier maanden.

Hoe leert je kind lopen?

Baby’s die beginnen met lopen, trekken vaak hun knieën hoog op. Sommige baby’s zetten eerst hun tenen op de grond, andere zetten hun voeten plat neer. In het begin loopt je kind nog wankel en niet soepel. Eigenlijk is het meer een soort waggelen. Baby’s maken kleine stapjes. Over voorwerpen op de grond heenstappen lukt nog niet. De eerste paar weken kunnen ze ook nog niet goed stilstaan en vallen ze vaak om, maar ze krijgen een steeds beter evenwichtsgevoel en hun spieren worden sterker.

Hoe kun je je kind helpen?

Heeft je kind het lopen eenmaal ontdekt, dan wil het dat ook graag doen.

  • Je helpt je kind door het de ruimte te geven.
  • Let ook op de veiligheid thuis. Ruim voorwerpen op de grond even op, zodat je kind er niet over struikelt.
  • Op een gladde vloer kan je kind beter op sokken met antislipnopjes of op zachte leren slofjes lopen.
  • Op vloerbedekking loopt je kind natuurlijk lekker op blote voeten, want dan heb je beter grip op de vloer.
  • Schoenen zijn pas nodig op het moment dat je met je kind buiten gaat lopen.

Hoe leert je kind steeds beter lopen?

Je kind wil vast ook graag dingen voor zich uit duwen, zoals een loopkar of een poppenwagen. Als je kind wat ouder wordt, is buiten spelen in de tuin of op de speelplaats heel goed voor de motorische ontwikkeling. Je kind kan nu leren klimmen en klauteren.

Liever geen loopstoeltje

Koop liever geen loopstoel. Je kind kan er snel mee vooruit en zo tegen een muur op botsen, van de trap vallen of opeens bij stopcontacten en het fornuis komen. Een kind leert niet eerder lopen door het gebruik van een loopstoeltje. Op de website Veiligheid.nl vind je meer informatie.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.