DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Je baby leert zitten

De nekspieren van pasgeboren baby’s moeten zich nog ontwikkelen. Na een maand kan een baby zijn hoofd even optillen. Als kinderen 2 maanden zijn, kunnen ze hun hoofd al beter rechtop houden. Je kind kan met steun bij je op schoot zitten. Baby’s van 12 maanden kunnen vrij goed zelfstandig zitten.

Van 0 tot 6 maanden

Het eerste halfjaar kan je baby nog niet zelf zitten. Hij ligt eerst heerlijk bij je op schoot. Na een maand of twee vinden baby’s het leuk om zich aan je vingers op te trekken tot een half zittende of zittende positie. Na vijf of zes maanden lukt het baby’s soms om even rechtop te zitten.

Zitten vanaf 6 maanden

Vanaf 6 maanden probeert een baby zelf te gaan zitten. Lukt dat nog niet, dan is het niet verstandig hem lang te laten zitten. Als hij eenmaal zelf kan zitten, wordt zijn wereld groter. Hij kan meer zien en heeft beide handen vrij om dingen te pakken en vast te houden. De rug en de nek van je baby worden nu steeds sterker.

Als je kind goed zelfstandig kan zitten, kun je het in een kinderzitje voor op de fiets meenemen. Dit is ongeveer als je kind 12 maanden is. Het is verstandig om de eerste keer goed op je kind te letten en het ritje niet te lang te maken.

Als je je kind in de auto wilt vervoeren, moet het autostoeltje aan allerlei voorschriften voldoen.

Nieuwe spelletjes

Als je kind eenmaal kan zitten, kan het veel nieuwe spelletjes doen. Groter speelgoed kan het nu goed vasthouden en het is extra spannend als dat beweegt of geluid maakt. Wat vindt je kind leuk?

  • Samen torens bouwen van grote blokken. Het omgooien is nog het leukst!
  • Rijden met een stevige speelgoedauto.
  • Draaien met een grote bromtol.
  • Met een balletje rollen.

Je kind kan nu een tijdje rustig op een kleed zitten spelen. Het wil graag dingen ergens in en uit doen, steeds opnieuw. Met een simpel vormendoosje of een blokkendoos kan het een hele tijd bezig zijn.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.