DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Mediaopvoeding

Praten, zingen en het contact met mensen is voor baby’s belangrijk. Met ongeveer negen maanden worden boekjes en tv steeds interessanter. Vanaf vier maanden is het al goed om je baby ‘voor te lezen‘.

Je baby en TV

Bewegende beelden of opvallende geluiden trekken al snel de aandacht. Een baby draait zijn hoofd dan ook snel naar een beeldscherm. Daarom is het goed om al zo vroeg mogelijk bewust om te gaan met het mediagebruik van je baby. Zodra je kind een beeldscherm ziet, begint de mediaopvoeding eigenlijk al.

Voorzichtig met beeldschermen

Beeldschermen van tv, computer, tablet of smartphone kunnen al veel aandacht trekken van een baby of dreumes. Als je niet oplet, is je kind daar lange tijd zoet mee. Deskundigen vinden dat je met baby’s voorzichtig moet zijn. De tijd die ze aan een beeldscherm besteden, gaat ten koste van iets anders. Vooral de taalontwikkeling kan hieronder lijden.

Zintuigen gebruiken

Hoe meer je baby zijn zintuigen gebruikt bij het onderzoeken van zijn omgeving, hoe meer hij leert. Dat gaat beter in het echt dan via een beeldscherm. Als je baby heel veel kijkt en luistert via baby-apps of baby-tv, dan ontwikkelen de hersenen van je baby zich anders. Babyhersenen ontwikkelen zich veel beter door ervaringen in het echte leven: door zich te bewegen in de ruimte en alle zintuigen te gebruiken. Daarom is het advies: speel met je baby, praat met hem, laat hem proeven, laat hem voelen, laat hem ruiken!

Televisie op de achtergrond

Sommige mensen hebben de hele dag de tv aan staan. Baby’s worden hierdoor afgeleid en kunnen overprikkeld raken. Ook als ze er niet echt naar kijken of luisteren,

Vooral het aanleren van taal, en het leren omgaan met andere mensen (‘sociale vaardigheden’) gaat moeilijker met een televisie die op de achtergrond aan staat. Als de tv aanstaat kan je baby zich minder goed concentreren op jouw stem. En dat is juist zo belangrijk. Praat dus zoveel mogelijk zélf tegen je baby, en zet de tv pas aan als je baby slaapt.

Geef het goede voorbeeld

Wat jij doet, vindt je kind ‘normaal’. Kinderen leren als ze zo jong zijn vooral door na te doen. Dus als je zelf veel bezig bent met je smartphone, gaat je kind dat waarschijnlijk ook doen. Probeer daarom ook je eigen gebruik in de gaten te houden.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.