DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Troosten

De eerste weken kun je een huilende baby oppakken en hem dicht tegen je aanhouden. Praat of zing zachtjes tegen je baby en wieg hem rustig heen en weer. Je baby hoort dan je stem en hartslag en komt hierdoor tot rust. Probeer er achter te komen waarom je baby huilt.

Kijk goed naar je baby

Het is belangrijk om goed naar je baby te kijken, zo kun je de signalen leren herkennen. Vaak stopt het huilen als je op de signalen reageert. Bijvoorbeeld door je baby te voeden, te verschonen of op tijd naar bed te brengen.

Tips om je baby te kalmeren

  • Knuffel je baby.
  • Praat met je baby. De vertrouwde en geruststellende stem kalmeert hem. Vertel je baby bijvoorbeeld steeds wat je gaat doen. Zo gaat hij de dingen herkennen, waardoor de wereld meer voorspelbaar wordt.
  • Loop stevig met hem rond, je kunt hierbij zingen of gebruik maken van zachte muziek.
  • Wieg hem zachtjes in bed, in het stoeltje of in de kinderwagen. Snelle, korte wiegbewegingen zijn vaak effectiever dan lange, langzame bewegingen. Ondersteun hierbij het hoofdje goed.
  • Zorg voor een goede verduistering van de babykamer.
  • Word niet kwaad op je baby. Dat maakt het huilen alleen maar erger.
  • Wikkel je baby in een doek (inbakeren) of maak gebruik van een draagdoek. Neem contact op met het consultatiebureau als je wilt weten hoe je inbakert.
  • Kies wat voor jou en je baby het prettigst voelt en probeer dat een tijdje uit. Doe niet elke dag iets anders.

Denk aan jezelf

Het is heel goed om de huilende baby te troosten, maar denk ook aan jezelf. Zorg dat je voldoende rust krijgt. Slaap bijvoorbeeld zelf ook een korte periode overdag of neem wat tijd voor jezelf. Misschien kan je partner dan wat vaker voor de baby zorgen, hem vasthouden en troosten.

Nooit schudden!

Als je baby veel huilt, is het soms moeilijk je geduld te bewaren. In een moment van frustratie, vermoeidheid of kwaadheid kun je denken dat je je baby wel even door elkaar zou willen schudden. Voorkom altijd dat je gaat schudden. Als je merkt dat je op het punt staat boos te worden of in paniek te raken, leg de baby dan op een veilige plek (in de wieg of de box), loop weg en vraag hulp.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.