DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Koorts

Denk je dat je kind koorts heeft? Meet dan altijd even de temperatuur op. Bij koorts is de lichaamstemperatuur 38 graden of hoger. Het is heel vervelend als je kind zich niet lekker voelt.

Koorts bij kinderen

Koorts is een teken dat er virussen of bacteriën in het lichaam zijn. Door de hogere temperatuur kan het lichaam deze beter bestrijden.

Maak je niet meteen zorgen als je kind koorts heeft. Bij kinderen kan de lichaamstemperatuur heel snel omhoog gaan. Bij een verkoudheid of griep kunnen ze zomaar 40 graden koorts hebben. Let goed op het gedrag om te zien of er echt iets aan de hand is. Kijk voor meer informatie over koorts op Thuisarts.nl.

Wat kun je doen als je kind koorts heeft?

Laat je kind genoeg drinken als het koorts heeft. Wil je kind juist niet drinken? Geef dan vaker kleine beetjes. Zo voorkom je dat je kind uitdroogt. Zorg er ook voor dat je kind niet te warm of te koud is aangekleed.

Het kan zijn dat je kind een koortsstuip krijgt. Dit ziet er vervelend uit, maar is meestal niet gevaarlijk.

Voorkom uitdroging

Heeft je kind hoge koorts en diarree? Dan kan het snel uitdrogen. Je kunt eventueel ORS geven. ORS is een mengsel van suikers en zouten dat je oplost in water en dat de vochtbalans in het lichaam herstelt. ORS koop je bij de apotheek of drogist.

Naar de huisarts?

Je kunt zelf het best inschatten of je met je kind naar de huisarts moet. Twijfel je? Bel dan altijd met je huisarts. Doe dat in ieder geval als je kind:

  • een lichaamstemperatuur heeft hoger dan 39 graden, overgeeft en diarree heeft;
  • slap en hangerig is, slecht drinkt en niet reageert;
  • koortsaanvallen, koortsstuipen en huiduitslag heeft;
  • langer dan 48 uur koorts heeft.

Hoe herken je een koortsstuip?

  • De spieren van je kind verkrampen en trekken onregelmatig samen.
  • Je kind reageert niet als je ertegen praat of tegen de wang tikt.
  • Je kind lijkt bewusteloos.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.