DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Vaccinaties

Bij verreweg de meeste kinderen hebben vaccins effect. Als je kind wel een ziekte krijgt waartegen het gevaccineerd is zal deze ziekte vaak minder ernstig verlopen.

Hoe lang beschermd?

Voor bijna alle basisvaccinaties geldt dat je kind levenslang beschermd is. De vaccins tegen difterie en tetanus vormen hierop een uitzondering. Deze bieden 10 tot 15 jaar bescherming.

Welke prikken krijgt je kind?

Het Rijksvaccinatieprogramma begint als je baby tussen de 6 en 9 weken oud is. Je kind heeft als baby dus al verschillende prikken gekregen. Vanaf 4 jaar krijgt je kind nog de volgende prikken.

  • Als je kind ongeveer 4 jaar is, krijgt het de DKTP-prik. Die beschermt tegen 4 ernstige ziekten: difterie, kinkhoest, tetanus en polio.
  • Als je kind 9 jaar is, krijgt het de DTP-prik tegen difterie, tetanus en polio, en de BMR-prik, die beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond.

HPV

In het jaar dat je dochter 13 wordt, kan zij de HPV-prikken krijgen. Deze vaccinatie beschermt tegen baarmoederhalskanker. Meer informatie vind je op de website van het Rijksvaccinatieprogramma.

Bijwerkingen melden

Denk je dat je kind een bijwerking heeft van de prik, dan kun je dat melden bij het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.