DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Open rug

Een open ruggetje, in het Latijn ‘spina bifida’, ontstaat in de eerste maanden van de zwangerschap doordat de ruggenwervels en spieren niet rondom het ruggenmerg sluiten. Dit probleem treedt meestal op ter hoogte van de lendenwervels. Als deze aandoening in de familie voorkomt, is de kans dat je kind een open ruggetje krijgt groter.

Hoe vaak komt het voor?

Gemiddeld worden er in Nederland per jaar 120 kinderen met een open ruggetje geboren. Er zijn verschillende vormen, die in ernst variëren. Spina bifida occulta is de minst ernstige. Spina bifida aperta is de ernstigste vorm van een open ruggetje.

De ernst verschilt

Vaak zal iemand met een minder ernstige vorm een gewoon leven kunnen leiden. Met de ernstiger vormen ligt dat anders. Daarbij kan een kind klompvoeten en problemen met de blaas krijgen. Het dagelijks leven zal hierop moeten worden aangepast. Bij nog ernstiger vormen van spina bifida aperta kan verlamming optreden. Ook verstandelijke beperkingen en gevoelloosheid komen voor. Veel kinderen met een open ruggetje worden geboren met een waterhoofd. In dat geval wordt er een drain aangebracht om het vocht te laten weglopen.

Diagnose

De lichtere vormen van een open ruggetje worden soms pas op latere leeftijd ontdekt. Er groeit dan huid over de niet goed gesloten plek, met soms een plukje haar, een kuiltje of een verkleuring. Röntgenfoto’s geven daar duidelijkheid over. Ernstiger vormen zijn wel meteen te zien. In dat geval zal een kind meestal binnen enkele dagen geopereerd worden.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.