DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Scoliose

Scoliose is een ‘zijdelingse verkromming’ van de ruggengraat (de wervelkolom). Als je kind dit heeft, dan groeit zijn rug krom. Ook kan daardoor bovenaan de rug een bolling of een bochel ontstaan.

Groeien

Sommige kinderen worden geboren met scoliose en andere kinderen krijgen het later pas. Wanneer je kind ongeveer 10 jaar is en flink begint te groeien, kan zijn rug scheef gaan groeien. De oorzaak hiervan kan zijn dat er iets niet goed is met het bot of met de zenuwen en de spieren. Maar helaas is de oorzaak vaak onduidelijk.

Scoliose herkennen

Als je denkt dat je kind scoliose heeft, dan kun je letten op de volgende kenmerken:

  • de schouder aan de ene kant is hoger dan die aan de andere kant;
  • als je kind voorover buigt, is er aan één kant van de rug een bolling te zien;
  • het ene been is korter dan het andere been;
  • je kind houdt zijn hoofd vaak schuin, in plaats van rechtop;
  • de heupen zijn scheef.

Behandeling

Natuurlijk is het belangrijk dat de wervelkolom niet verder krom groeit. Dus hoe eerder scoliose ontdekt en behandeld wordt, hoe beter. Meestal wordt scoliose ontdekt door de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. De jeugdarts kan je kind vervolgens doorverwijzen naar de huisarts of naar een orthopeed.

De orthopeed

Een orthopeed is gespecialiseerd in botten, gewrichten, spieren en pezen. Hij kan op een röntgenfoto precies zien hoe erg de kromming is. Op basis daarvan stelt hij een behandelplan vast. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kind oefentherapie krijgt en/of dat hij een korset of brace moet dragen. In het uiterste geval (bij ernstige scheefgroei) kan de wervelkolom operatief rechtgezet worden.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.