DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Leren fietsen

De meeste kinderen zijn er rond hun vijfde jaar aan toe om zonder zijwieltjes te leren fietsen.

Hoe help je je kind?

Sommige kleuters willen dolgraag leren fietsen. Het is belangrijk om rustig te beginnen en je kind even te laten wennen aan het wankelen door zelf de fiets vast te houden. Is je kind erg bang? Dan kun je beter niet te veel doorzetten. Je kind is er dan waarschijnlijk nog niet aan toe. Zelf kalm en geduldig blijven is ook een handige tip. En als je je kind aanmoedigt en prijst bij elke poging, versterk je het zelfvertrouwen.

Tips

  • Leer je kind om naar voren te kijken bij het fietsen. Dat is de beste manier om het evenwicht te bewaren.
  • In het begin houd je je kind goed vast onder het fietsen. Je kunt regelmatig proberen je greep wat losser te maken, totdat je merkt dat vasthouden niet meer nodig is: een prachtig moment voor jou en je kind.
  • Het is verstandig om je kind direct te leren hoe het moet remmen en stoppen.

Veilig op de fiets

Voor de veiligheid van je kind is het een goed idee om een helm te kopen en een vlaggetje vast te maken aan de fiets dat hoog boven het fietsje uitsteekt. Als je samen een stukje gaat fietsen, vertel dan steeds wat je doet en waarom je het doet, bijvoorbeeld je hand uitsteken. Daardoor leert je kind veel over veiligheid in het verkeer.
 

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.