DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Menstruatie

Bij de meeste meisjes komt de eerste menstruatie (ongesteld zijn) tussen hun tiende en vijftiende jaar. Onder invloed van hormonen is er voor het eerst een eicel gerijpt in de eierstok. Dan is ze vruchtbaar en kan ze zwanger raken.

Wat is menstruatie?

Bij de menstruatie stoot de baarmoederwand het overtollige slijmvlies en bloed af. Gedurende ongeveer 4 dagen is er dan bloed- en slijmverlies uit de vagina. Vlak voor en tijdens de menstruatie kan een meisje sneller gaan huilen, of prikkelbaar en chagrijnig worden. Ook kan ze last krijgen van hoofdpijn, buikpijn of pijn in de rug.

Kun je de eerste menstruatie zien aankomen?

Vaak is het zo dat bij meisjes de borstontwikkeling al op gang is gekomen. Ook hebben ze schaamhaar. Pas dan worden ze voor het eerst ongesteld. Je kunt ervan uitgaan dat de menstruatie ongeveer 1 tot 1,5 jaar na het begin van de borstontwikkeling op gang komt. Het gebeurt soms ook dat meisjes een paar maanden voordat ze voor het eerst ongesteld worden, last hebben van wat roodbruine afscheiding.

Je kunt al op tijd beginnen met het voorbereiden van je dochter op de eerste menstruatie. Leg haar bijvoorbeeld uit wat er gebeurt in het lichaam van een vrouw en vertel haar over het gebruik van maandverband en tampons.

Regelmatige menstruatiecyclus

De menstruatie is na de eerste keer niet meteen regelmatig. Soms blijft een tweede menstruatie een paar maanden uit. Dat is normaal. Zeker in het begin kan de menstruatie nog wel eens onregelmatig zijn en kunnen meisjes last hebben van veel bloedverlies. Dat komt meestal doordat het lichaam nog niet gewend is aan de hormonen. Gedurende de puberteit neemt de afgifte van hormonen nog toe.

Andere oorzaken voor een onregelmatige of zelfs wegblijvende menstruatie zijn:

Uiteraard kan een uitblijvende menstruatie ook betekenen dat je dochter zwanger is. Maak je je zorgen over een onregelmatige of uitblijvende menstruatie? Dan kun je het best contact opnemen met je huisarts. Pas vanaf de leeftijd van 20 jaar krijgen de meeste vrouwen een regelmatige menstruatiecyclus.

Een bijzondere gebeurtenis

Sommige meisjes kijken uit naar hun eerste menstruatie. Het bevestigt voor hen dat ze een vrouw worden. Andere meisjes zien er juist tegenop. Het is voor meisjes hoe dan ook een bijzondere gebeurtenis.

  • Het is goed om er met je dochter over te praten.
  • Als je dochter er tegenop ziet, kun je haar proberen gerust te stellen.
  • Als je dochter net menstrueert, kun je haar advies geven over maandverband en tampons, of haar tips geven voor als ze menstruatiepijn heeft.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.