DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Oogtest

Tussen vierenhalf en vijfenhalf jaar krijgt je kind de tweede standaard oogtest, de visusmeting. Het onderzoek gaat zo:

  • Aan de muur hangt een grote kaart met E’s of rondjes (met een opening). 
  • Je kind staat op een korte afstand van de kaart.
  • Met een bril wordt een van de ogen afgedekt.
  • Je kind krijgt een E of rondje in de handen, of een voorbeeldkaart.
  • De jeugdarts of jeugdverpleegkundige wijst een E of rondje op de grote kaart aan. 
  • Je kind houdt de E of het rondje in de handen op dezelfde manier als op de kaart aan de muur, of wijst de juiste E of het rondje met de juiste opening aan op de voorbeeldkaart. Je kind mag de richting ook met de hand aanwijzen.
  • Daarna is het andere oog aan de beurt.

Oogonderzoek bij de specialist

Als je kind niet goed kan zien, is er misschien uitgebreid oogonderzoek nodig door een orthoptist of oogarts. Bij een uitgebreid oogonderzoek wordt gekeken naar de oogstand, de gezichtsscherpte en de samenwerking tussen de ogen. De oogarts kijkt door de pupil heen of er afwijkingen in het oog zijn. Het kan zijn dat je kind een druppel in de ogen krijgt om de pupil te verwijden. Je kind kan daardoor een paar uur wat waziger zien.  Soms is verder onderzoek nodig. Het kan zijn dat je kind een bril of contactlenzen krijgt voorgeschreven. De orthoptist of de oogarts vertelt je wanneer er weer controle nodig is.

Heb je het idee dat je kind slechter gaat zien of dat er iets verandert? Praat er dan over met de orthoptist, de oogarts of de Jeugdgezondheidszorg.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.