DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Leerplicht

Vanaf 5 jaar moeten kinderen naar school totdat zij een diploma hebben of 18 jaar worden. Dit betekent dat ze de basisschool moeten afmaken en vervolgens een opleiding moeten volgen tot de startkwalificatie is behaald.

Startkwalificatie

Een startkwalificatie betekent dat je kind een diploma moet hebben op HAVO, VWO of MBO-niveau. Bij een MBO-diploma moet er wel sprake zijn van minimaal niveau 2.

Ongeoorloofd schoolverzuim

Je bent verplicht om je kind naar school te laten gaan. Je mag je kind niet zomaar thuishouden zonder hiervoor een geldige reden te hebben. Ongeoorloofd schoolverzuim is strafbaar.

Vrijstelling vierjarigen

De meeste kinderen gaan al naar school als ze vier jaar zijn. Merk je dat het schoolprogramma op sommige momenten nog teveel is voor je kind? Tot de vijfde verjaardag mag je je kind nog tot vijf uur per week thuis houden. Overleg dit wel altijd met de schooldirecteur.

Vrijstelling to inschrijving

Soms is het nodig om vrijstelling tot inschrijving te vragen. Bijvoorbeeld omdat je kind lichamelijk of psychische ongeschikt is, ofomdat het onderwijs in het buitenland krijgt. Om deze vrijstelling aan te vragen kun je contact opnemen met de leerplichtambtenaar van jouw gemeente.

Geoorloofd verzuim

Je kunt je kind thuishouden als het bijvoorbeeld ziek is, of bij belangrijke gebeurtenissen zoals een huwelijk of een begrafenis. In de schoolgids van de school van je kind staat hoe je je kind kunt ziek melden of hoe je verlof kunt aanvragen. 

Kijk voor meer informatie over leerplicht op de website van de Rijksoverheid of op Oudersonderwijs.nl.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.