DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Vroegschoolse educatie

Een goede start op school is van groot belang.

De laatste jaren zijn daarom in sommige plaatsen speciale programma’s gestart om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. De programma’s beginnen als een kind 2 of 3 jaar is en gaan door tot groep 3. Tussen 2 en 4 jaar heet dit voorschoolse educatie of ook wel voorschool. In groep 1 en 2 heet dit vroegschoolse educatie. 

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) is een combinatie van een peuterspeelzaal, kinderdagverblijf en een basisschool, met doorlopende programma's. De activiteiten zijn gericht op het stimuleren van de ontwikkeling van je kind. Alle ontwikkelingsgebieden komen aan bod: taal, denken, lichamelijke ontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling. Per gemeente kan het aanbod verschillen. Neem contact op met je eigen gemeente voor meer informatie.

Nederlands leren

Vroegschoolse educatie is ideaal voor kinderen die niet goed Nederlands spreken of extra stimulering nodig hebben. Als je kind niet goed Nederlands spreekt en de stof niet goed kan volgen, loopt het later het risico voortijdig van school te gaan. Door vroegschoolse educatie begint je kind beter voorbereid aan groep 3.

De methode

In groep 1 en 2 wordt de ontwikkeling van je kind spelenderwijs gestimuleerd.

  • Er wordt dezelfde speel- en leermethode gebruikt als in de voorschool. Zo wordt de overgang voor een kind gemakkelijk.
  • De ontwikkeling van je kind wordt nauwkeurig bijgehouden met observaties en toetsen.
  • Er is regelmatig overleg met jou als ouder. Het is de bedoeling dat je actief meehelpt bij de ontwikkeling van je kind door thuis ook voor te lezen, te tekenen, te zingen en (in de eigen taal) te praten over onderwerpen die in groep 1 en 2 worden behandeld.
  • Soms zijn er ook speciale activiteiten voor ouders, zoals een cursus over opvoeden.

Samenwerking

Als je kind start in groep 1, hebben de leidster van de peuterspeelzaal of de voorschool en de leerkracht contact met elkaar. De leerkracht weet dan hoe je kind zich heeft ontwikkeld en kan daarbij aansluiten. Daarnaast is het belangrijk dat jij vertelt over je kind. Op school is vaak ook een remedial teacher aanwezig die je kind extra kan helpen als het nodig is.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.