DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Financiële opvoeding

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die al jong hebben leren omgaan met geld het later financieel beter doen. Vooral tussen zes en twaalf jaar wordt hiervoor de basis gelegd.

Met geld leren omgaan

Zodra kinderen kunnen tellen (vanaf ongeveer zes jaar) kun je beginnen met zakgeld. Start met een klein bedrag en spreek af wat je kind ermee mag doen. Als ouder wil je je kind graag beschermen. Maar leren omgaan met geld betekent ook dat je fouten mag maken. Je kind kan beter als het jong is een miskoop doen, dan dat het later fouten maakt. Dan zijn de gevolgen vaak veel groter, omdat het om grotere bedragen gaat.

Leren uitstellen

In de financiële opvoeding is het ook belangrijk om behoeftes uit te kunnen stellen. Vooral jonge kinderen hebben moeite met sparen en geven hun zakgeld vaak direct uit. Probeer samen met je kind een concreet en realistisch spaardoel te bedenken: iets dat binnen een paar weken van het zakgeld te kopen is. Bekijk ook samen regelmatig hoeveel er al is gespaard en hoe lang het nog duurt voordat het artikel gekocht kan worden.

Leren plannen

Door te sparen, leren kinderen begrijpen dat niet alles direct te koop is, maar dat je voor bepaalde (dure) spullen eerst een tijdje geld opzij moet zetten. Zo leert je kind plannen. Lees meer over de financiële opvoeding op Nibud.nl.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Gerelateerd

Sparen
Zakgeld
Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.