Als kinderen ouder worden, moeten ze leren met hun emoties om te gaan. Boosheid is een van de emoties die niet zo makkelijk hanteerbaar zijn. Je kind moet leren dat je boosheid wel mag voelen, maar dat het niet de bedoeling is om te gaan slaan of schoppen.
Er zijn kinderen die de neiging hebben om snel kwaad te worden. Ze voelen frustratie, bijvoorbeeld als iets niet lukt of mag, en uiten dat door te schoppen en te slaan. Als je vraagt waarom ze dat doen, antwoorden ze bijvoorbeeld: ‘Omdat mijn buik vond dat dat moest.’ Op het moment dat het kind woedend is, heeft het geen zin om hierover te praten. Wacht daarmee tot je kind is afgekoeld.
Als je kind slaat of schopt, sla dan niet terug. Stemverheffing of schreeuwen helpt ook niet. Je kunt je kind misschien beter even geen aandacht geven of alleen laten. Grijp wel meteen in als je kind iemand anders pijn doet.
Op die manier stel je duidelijke regels en grenzen waardoor het geweten van je kind zich kan ontwikkelen.
Als de tips niet helpen en je merkt dat je kind te vaak boos is of de eigen agressie niet in de hand kan houden, zoek dan professionele hulp via de huisarts of via de jeugdgezondheidszorg bij jou in de buurt.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.