DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Slaaptips

Kinderen hebben voldoende slaap nodig om goed te kunnen groeien. Je kind heeft slaap nodig om zich te kunnen concentreren op school. En om overdag genoeg energie te hebben. Laat je kind vanaf het begin wennen aan vaste bedrituelen. Zo kun je slaapproblemen voorkomen.

Algemene tips

  • Stel een vaste bedtijd in. Begin een halfuur voor bedtijd met rustige activiteiten. Het is beter als je kind dan geen computerspel of wilde spellen meer doet. Laat je kind anderhalf uur voor het slapengaan niet meer naar een beeldscherm kijken. Het witte licht van de tv, computer, tablet of telefoon kan er voor zorgen dat je kind moeilijk in slaap valt. En dat je kind korter slaapt. Leg alle digitale apparatuur in een andere kamer. Leg de apparatuur niet weg als straf, maar gebruik de tijd die ontstaat als gezellige 'samentijd'. Praat na over de dag of maak samen een puzzel.
  • Zorg voor een rustige, donkere slaapkamer. De ideale temperatuur ligt tussen 16 en 18 °C.
  • Geef je kind voor het slapengaan geen dranken met cafeïne, zoals cola, thee, Ice-tea en energydrinks.
  • Leg je kind niet vlak na het avondeten in bed. Dan slaapt het moeilijk in.
  • Bewegen in de buitenlucht is goed voor kinderen. Maar laat je kind niet sporten vlak voor het naar bed gaan. Dan valt je kind moeilijker in slaap.
  • Gebruik een vaste volgorde voor het ritueel van slapengaan. Ondertussen kun je samen de dag bespreken.
  • Breng je kind naar bed in een gezellige, ontspannen sfeer. Maak ook de slaapkamer gezellig en zorg voor een lekker bed.
  • Wens je kind welterusten en ga de slaapkamer uit.

Is je kind goed in bed gebleven? Geef het de volgende morgen dan een compliment en praat over het fijne gevoel van goed slapen.

Oudere kinderen

Als je kind wat ouder is, gaat het misschien alleen naar de kamer. Wil het op de eigen kamer nog wat lezen of muziek luisteren? Dat is prima, maar spreek een duidelijke slaaptijd af. Controleer of je kind dan ook echt stopt met lezen of luisteren. Help je zoon of dochter ook bij het volhouden van een eigen vaste volgorde.

Voorlezen of praten

Bijna alle kinderen vinden het leuk om voor het slapengaan nog even te worden voorgelezen. Kleine kinderen kun je steeds weer hetzelfde boek voorlezen. Ook grotere kinderen vinden het nog leuk om naar een verhaal te luisteren. Soms vinden ze het ook leuk om zelf hun vader of moeder voor te lezen.

Je kunt er ook voor kiezen om samen nog even te praten over de dag. Dit is een goed moment voor kinderen om te vertellen over iets leuks wat ze hebben meegemaakt. Of over iets akeligs. Stel je kind dan gerust en vertel dat je er de volgende dag samen verder over gaat praten, als dat nodig is.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.