DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Zindelijkheid

Je kind is zindelijk als het zelf zijn plas en poep ophoudt. Elk kind is anders en wordt dus ook anders zindelijk. Na het vierde jaar blijven ze overdag meestal droog. Toch gaat het bij sommige kleuters af en toe nog mis, vooral als ze druk aan het spelen zijn.

Broekplassen

Om overdag droog te blijven moet een kind eerst goed leren plassen. Je kunt daarbij de volgende tips gebruiken:

  • Voelt je kind goed of de blaas vol is? En gaat het dan ook meteen? Uitstel kan tot een natte broek leiden. Stuur je kind naar de wc als het bijvoorbeeld meer dan twee uur niet geplast heeft.
  • Zorg voor regelmaat. Laat je kind op vaste tijden naar de wc gaan.
  • Drinkt je kind genoeg? Een kind van vijf jaar drinkt ongeveer een liter en een kind van acht jaar anderhalve liter. Probeer het drinken zo goed mogelijk te verdelen over de dag, maar het meest voor vier uur ’s middags. Het is ook prima als je kind voor het slapen gaan nog een glas water drinkt.
  • Leer je kind een goede zithouding. Meisjes én jongens leren zittend beter om op de wc te ontspannen en de blaas helemaal leeg te maken.
  • Neem de tijd. Komt de plas in één keer? Help je kind om zo goed mogelijk helemaal uit te plassen. Dat zorgt ervoor dat je daarna niet snel weer moet en voorkomt blaasontsteking.
  • Zorg ervoor dat je kind ontspannen op de wc kan zitten met de voeten op de grond of een krukje. Als je kind met de voeten boven de grond bungelt, dan is je kind meer bezig met evenwicht houden, dan met ontspannen.
  • Leer je kind om niet te persen, dan is de buik ontspannen. Vindt je kind dit lastig? Dan kun je vragen of het zachtjes kan uitblazen of neuriën. 

Bedplassen

Ongeveer 15 procent van de kinderen tussen 5 en 6 jaar worden ’s nachts niet wakker van een volle blaas en plassen dan in bed. Als ze ouder worden, verdwijnt het bedplassen meestal vanzelf.

Broekpoepen

Wanneer kinderen nog in hun broek poepen, hebben ze meestal last van verstopping (obstipatie). De ontlasting is dan hard en droog waardoor het poepen zeer doet. Een kind gaat dan liever niet naar de wc en houdt het op.

Zindelijkheidstraining

Probeer de training niet te forceren. Je kind laat uit zichzelf merken of hij of zij eraan toe is. Als de zindelijkheidstraining even niet lukt, wacht dan en probeer het later opnieuw.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.