DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

In de auto

Is je kind kleiner dan 1,35 meter, dan ben je wettelijk verplicht het in een kinderautostoel te vervoeren. Wanneer je kind 36 kilo of zwaarder is, mag je een autogordel gebruiken, eventueel met zittingverhoger of afzonderlijke gordelgeleider (gordelclip of gordelklem).

Voorin of achterin?

Kinderen langer dan 1,35 meter mag je voorin en achterin de auto vervoeren. Dit maakt voor de veiligheid weinig verschil.

Gordel

Is je kind langer dan 1,35 meter? Dan moet het zowel voor- als achterin een gordel om. Voor je kind kan het dragen van een gordel vervelend zijn. De gordel kan in de huid snijden. Om dit te voorkomen, kun je gordelbeschermers kopen. Daarnaast is het altijd verstandig je kind in de gaten te houden door af en toe eens in de spiegel te kijken.

Specifieke regels

  • Voor incidenteel vervoer van kinderen van anderen (ouder dan 3 jaar) is een kinderzitje niet verplicht.
  • Kinderen ouder dan 3 jaar moeten achterin wel een gordel om als ze met iemand anders meerijden.
  • Het is verboden het diagonale deel van een driepuntsgordel achter het lichaam langs te leiden. Dat is onveilig. Loopt de gordel over de hals in plaats van over de schouder, dan is een goedgekeurde zittingverhoger de oplossing.
  • Bij de jeugdgezondheidszorg kun je vragen naar de ‘Veiligheidskaart’. Daarop staat meer informatie over het vervoer van kinderen.

De wettelijke regels kun je nalezen op Veiligheid.nl.

Zittingverhoger

Kinderen tot 125 cm en onder de 25 kilo moeten verplicht op een zittingverhoger met rugleuning. Dit geeft veel meer bescherming, vooral bij een zijwaartse botsing. Alleen tussen de 125 cm en de 135 cm mag een kind dus op een losse zitting zitten. Kijk voor meer informatie over het veilig vervoeren van je kind op Veiligheid.nl.

Nooit op schoot

Laat je kind in de auto nooit bij je op schoot zitten. Dat is gevaarlijk. Je kunt het onmogelijk vasthouden bij een botsing! Het is het veiligst om een kind te vervoeren op de achterbank in een goedgekeurde autostoel of vastgezet met een driepuntsgordel.

Lange autorit

De reis naar een vakantiebestemming kan lang duren. Tijdens een lange autorit is het verstandig regelmatig pauze te nemen, zodat je kind de benen kan strekken.

Slapen

Als je kind in de auto slaapt, kun je het beter niet alleen laten. Zoek als het warm is een parkeerplaats in de schaduw en draai de raampjes open. De temperatuur in een auto kan snel oplopen. Wil je je kind laten slapen, blijf dan altijd een oogje in het zeil houden.

Goed ventileren

Zorg tijdens het rijden voor voldoende frisse lucht. Zet een raam open of doe de ventilatie aan.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.