DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Wanneer is een kind gameverslaafd?

Een kind is niet snel verslaafd aan gamen of tv-kijken. Maar het kan zijn dat een kind veel achter de computer zit, of gamet, en dat er daardoor problemen ontstaan.

Normale dingen blijven doen

Zie jij dat het gamen van je kind al het andere in de weg gaat zitten? Zoals: gewoon meedoen in het gezin, op tijd aan tafel komen, met vrienden spelen of sporten? En dat het niet lukt om dat te veranderen? Dan is er wel reden tot zorg. Wacht niet te lang met het vragen van hulp als je denkt dat dat nodig is.

Gamen als vluchtgedrag

Als een kind het gamen gebruikt om te vluchten voor een probleem, is de kans groot dat het gamen zelf een verslaving wordt. Er zijn factoren die kunnen leiden tot obsessief gamen, zoals bijvoorbeeld:

  • omgevingsfactoren (zoals groepsdruk);
  • sociale isolatie (zoals eenzaamheid of gepest worden);
  • geestelijke gezondheidsproblemen (zoals depressie en sociale angsten);
  • problemen in het gezin;
  • gebrek aan steun.

Regels zijn belangrijk

Sommige onderzoeken laten zien dat problematisch game-gedrag bij basisschoolkinderen vaker ontstaat als er geen regels zijn voor mediagebruik. Je moet je kind dus regels geven. Je laat je kind ook niet eindeloos snoepen: als je geen grenzen trekt, gaat alles op. Op deze leeftijd is je kind nog te jong om zichzelf te kunnen beheersen.

Tips

  1. Maak je je zorgen over het aantal uur dat je kind aan gamen besteedt, lees dan eens de adviezen op Mediaopvoeding.nl.
  2. Lees hoe je een gameverslaving bij je kind voorkomt.
  3. Toon vanaf het begin interesse in het gamen en de games die je kind speelt. Maak geen ruzie over het gamen, maar geef duidelijke regels en houd je daar ook aan. Zo loopt je kind minder risico op problematisch of 'verslaafd' gedrag.

 

Kijk ook eens bij

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.