DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Blaasontsteking

Een blaasontsteking is heel vervelend. Het zorgt voor een pijnlijk en branderig gevoel bij de plasbuis en tijdens het plassen. Je kunt ook steeds het gevoel hebben dat je moet plassen, terwijl dat eigenlijk niet hoeft.

Waardoor ontstaat blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een bacteriële infectie die meestal ontstaat door bacteriën uit de darmen. Blaasontsteking wordt dus niet veroorzaakt door kou of natte kleding.

Meisjes

Meisjes kunnen makkelijker blaasontsteking krijgen dan jongens. Hun plasbuis is veel korter en de anus zit dicht bij de plasbuis. Bij het afvegen kunnen de bacteriën makkelijk vanuit de anus in de plasbuis komen en vanuit de plasbuis in de blaas. Daarom is het voor meisjes heel belangrijk altijd van voren naar achteren af te vegen. Ook is het verstandig als je dochter eerst haar handen wast voordat ze haar maandverband of tampon verwisselt. Raad je dochter aan overdag veel te drinken en als ze moet plassen ook meteen naar het toilet te gaan en goed uit te plassen.

Nierbekkenontsteking

Wanneer een blaasontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan er een ontsteking van de nieren ontstaan. Dit kan zelfs leiden tot blijvende nierschade. Het is daarom belangrijk een blaasontsteking tijdig te laten behandelen.

Wat kun je eraan doen?

Als je kind denkt blaasontsteking te hebben, raad hem of haar dan aan om dezelfde dag of meteen de volgende ochtend naar de huisarts te gaan.

  • Voor het testen is het handig om ’s ochtends in een schoon potje (of ‘urinecontainer’) te plassen. De huisarts kan dan zien of er bepaalde bacteriën in de urine zitten. Als dat zo is, zal hij medicatie voorschrijven waarmee de blaasontsteking meestal makkelijk te genezen is.
  • Wat goed helpt is veel drinken, bij voorkeur zure dranken zoals cranberrysap of sinaasappelsap.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.