DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Oud en nieuw

Op 31 december is het oudejaarsavond in Nederland. Om precies 00.00 uur viert iedereen de jaarovergang! In heel veel landen wordt oud en nieuw gevierd. Bij de Chinezen is oud en nieuw zelfs het belangrijkste feest, maar dit is op een andere dag dan in Nederland.

Oud en nieuw vieren

Veel jongvolwassenen vieren oud en nieuw met vrienden. Vaak blijven ze tot de jaarovergang om middernacht bij een van de vrienden thuis, om daarna samen te gaan stappen.

Vuurwerk

Steeds vaker worden er op oud en nieuw grote vuurwerkevenementen georganiseerd, maar het is nog steeds een oud gebruik dat mensen zelf ook naar buiten gaan om vuurwerk af te steken. Uiteraard is het belangrijk om daarbij heel voorzichtig te zijn en het vuurwerk op de juiste manier af te steken. Experimenteren met vuurwerk is heel gevaarlijk.

Carbidschieten

Vooral in dorpen gaan jongeren rond de jaarwisseling carbidschieten. Dit geeft een enorme knal. Ook bij het carbidschieten is het belangrijk dat jongeren voorzichtig zijn. Ze brengen het carbid namelijk tot ontploffing in afgesloten melkbussen, verfblikken of gasflessen. Als het goed gaat, knalt bij de ontsteking het deksel eraf. Dat vliegt soms enkele tientallen meters door de lucht. Daarom is het verstandig om bijvoorbeeld in een leeg veld carbid te schieten. Als het deksel te stevig vastzit, kan het gebeuren dat de melkbus ontploft. Het risico op verwondingen is dan heel groot.

Nieuwjaarsstunt

Veel oudejaarsverenigingen voeren op 1 januari een nieuwjaarsstunt uit. Dit kan een ludieke actie zijn, of een manier om aandacht te vragen voor bijvoorbeeld een goed doel.

Nieuwjaarsduik

Veel plaatsen in Nederland organiseren op 1 januari een nieuwjaarsduik. De grootste en meest bekende nieuwjaarsduik is die op het strand van Scheveningen. Een grote groep mensen rent dan de zee in voor een frisse duik. Ook veel jongeren vinden het leuk om hieraan mee te doen.

Gelukswensen en goede voornemens

Veel mensen wensen elkaar veel geluk in het nieuwe jaar. Jongeren sms’en, twitteren en bellen veel naar elkaar. Verder bedenken veel mensen goede voornemens. De populairste daarvan zijn:

  • afvallen;
  • gezonder leven;
  • meer bewegen;
  • meer tijd doorbrengen met het gezin;
  • stoppen met roken.

Of het lukt om je na oud en nieuw ook echt aan die goede voornemens te houden, blijft natuurlijk de vraag.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Gerelateerd

Vuurwerk
Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.