DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Normen en waarden

Normen en waarden zijn belangrijk binnen iedere cultuur. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vrijheid, gelijkheid, democratie, respect en tolerantie. Sommige waarden zijn zelfs opgenomen in de grondwet, zoals gelijke behandeling en vrijheid van godsdienst.

Wat zijn waarden?

Waarden zijn idealen waar we mee leven. Jongeren krijgen een steeds beter beeld van waar ze veel waarde aan hechten, zoals aan liefde, vrijheid en gelijkheid. Je kunt daar nu als volwassenen met elkaar over praten en van elkaar leren.

Wat zijn normen?

Een norm is een gedragsregel die gebaseerd is op een waarde. Dit heeft dus te maken met de manier waarop je je gedraagt. Je kunt bijvoorbeeld tegen discriminatie zijn omdat je veel waarde hecht aan gelijkheid.

Cultuur

Welke normen en waarden je hebt, hangt met veel zaken samen, zoals:

  • opvoeding;
  • geslacht;
  • opleiding;
  • maatschappelijke achtergrond;
  • cultuur;
  • woonplaats;
  • godsdienst.

Daarbij kunnen er nog veel meer dingen van invloed zijn. In onze multiculturele samenleving hebben mensen veel overeenkomsten, maar er wordt ook verschillend gedacht over normen en waarden. Dit kan tot misverstanden leiden en soms zelfs tot conflicten.

Het is belangrijk is om ieder mens als individu te behandelen en niet als deel van een groep. Ook je kind is daarmee bezig. Samen praten over wat er in de samenleving gebeurt, brengt jullie dichter bij elkaar. Met jongvolwassen kinderen praat je meer op basis van gelijkwaardigheid en vriendschap dan vanuit de rol van opvoeder en kind.

Conflicten over normen en waarden

Als je bepaalde normen en waarden overtreedt, en dat kan zelfs gebeuren zonder dat je het doorhebt, kan er een conflict ontstaan. Het kan daarbij al om relatief kleine dingen gaan. Respect voor de natuur en het milieu is een waarde die binnen onze maatschappij belangrijk is, evenals de norm dat je geen afval op straat mag gooien. Als je op straat kauwgom uitspuugt of een papiertje laat vallen, kunnen andere mensen zich daaraan ergeren. Bovendien is het zelfs strafbaar.

Samenleven

Om op een prettige manier met elkaar samen te leven, is het belangrijk dat je leeft volgens je eigen normen en waarden maar ook volgens de normen en waarden van de samenleving. Probeer je ook te verdiepen in wat mensen met een andere culturele achtergrond denken. Misschien begrijp je elkaar niet altijd, maar je kunt wel proberen om elkaar te respecteren. Vaak zul je merken dat je meer gemeenschappelijk hebt dan je op het eerste gezicht zou denken.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.