DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Politiek

Nederland is een democratie. Iedereen vanaf 18 jaar heeft stemrecht en mag meebeslissen over wat er in Den Haag gebeurt, maar ook over wat er in je eigen gemeente of provincie gebeurt.

Het parlement

Het parlement bestaat uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer worden wetsvoorstellen getoetst en gekeurd die door de Tweede Kamer zijn ingediend. Ook kan de Tweede Kamer wetten maken. Er moet een meerderheid in de Tweede Kamer zijn om een wet aan te nemen. Er zijn partijen die de regering steunen en partijen die dat niet doen (de oppositie).

Politieke partijen

De politiek is een afspiegeling van de Nederlandse samenleving. Daarom zijn er verschillende politieke partijen die verschillende meningen hebben. Als je gaat stemmen, kies je voor de partij die het best past bij je eigen mening. Als je kinderen gaan stemmen, kiezen ze voor de partij die het best aansluit bij hun eigen mening. Je hoeft het daar als ouder niet altijd mee eens te zijn, en het is best mogelijk dat je daar stevige discussies over hebt.

Minister en ministerie

Elke politieke partij heeft iemand op de eerste plaats van de lijst staan. Die persoon wordt vaak minister van een ministerie, zoals de minister van Defensie. De partij die de meeste stemmen krijgt, mag als eerste proberen een regering te vormen. Als dat lukt, levert deze partij meestal de minister-president.

Jongeren in de politiek

De meeste politieke partijen hebben ook een partij voor jongeren. Deze partijen zitten niet in de Tweede Kamer, maar zijn gericht op jongeren en hun deelname aan discussies over politieke kwesties, zoals over het stemrecht voor jongeren vanaf 16 jaar.

Europa

Nederland is lid van de Europese Unie, samen met 26 andere Europese landen. Het Europees Parlement doet onder andere veel voor de landbouw en het milieu. Iedereen vanaf 18 jaar mag stemmen voor de verkiezingen van de kandidaten voor het Europees Parlement.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.