DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Discriminatie

Discriminatie is het ongelijk behandelen van mensen omdat ze bijvoorbeeld uit een ander land komen, of een andere huidskleur of godsdienst hebben. Ongelijke behandeling van vrouwen en homoseksuelen valt ook onder discriminatie.

Kenmerken die er niet toe doen

Verschil maken is niet altijd discriminatie. Bij discriminatie gaat het erom dat er verschil wordt gemaakt op basis van kenmerken die er niet toe doen. Als iemand solliciteert op een baan als leerkracht en wordt afgewezen omdat hij geen diploma heeft, is dat geen discriminatie. Dat is het wel als sollicitanten worden afgewezen omdat ze bijvoorbeeld moslim, homo of vrouw zijn.

Positieve discriminatie

Er bestaat ook positieve discriminatie. Bij positieve discriminatie krijgen bepaalde mensen juist voorrang. Als voorbeeld nemen we een bedrijf waar vooral blanke mensen werken. De baas wil graag dat er meer mensen uit verschillende culturen in het bedrijf werken en geeft om die reden de voorkeur aan een allochtone sollicitant.

Voorrang geven aan bepaalde groepen, zoals allochtonen, vrouwen en jongeren, om een betere afspiegeling van de samenleving te krijgen, heet positieve discriminatie. Dat mag wel van de wet, omdat het de bedoeling is dat iedereen evenveel kansen krijgt.

Vooroordelen

Een vooroordeel is een mening waarvan je niet weet of hij eigenlijk wel klopt. Het is een oordeel dat niet gebaseerd is op kennis maar op een veronderstelling. Vooroordelen gaan meestal over eigenschappen van een groep mensen en zijn vaak negatief. Een voorbeeld van een vooroordeel is dat ‘meisjes geen verstand hebben van techniek’.

Discriminatie en vooroordelen

Vooroordelen en discriminatie gaan vaak samen. Een voorbeeld is dat van een portier van een discotheek die het vooroordeel heeft dat alle Marokkanen crimineel zijn, en hen op basis van dat vooroordeel discrimineert door geen Marokkanen toe te laten tot de discotheek. Discrimineren is strafbaar.

Wat doe je als het je kind overkomt?

Je kunt je kind helpen als het slachtoffer is van discriminatie, maar ook als je zoon of dochter zelf degene is die anderen discrimineert. Praat hierover met elkaar. Luister goed naar je kind en probeer samen iets aan de discriminatie te doen.

Racisme

Discriminatie op basis van kenmerken als gebied van herkomst en huidskleur heet racisme. Mensen die racistisch zijn, vinden dat het ras waartoe ze zelf behoren beter is dan andere rassen.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.