Als je kind meerderjarig is en ervoor kiest lessen te missen, heet dat geen spijbelen meer maar wegblijven van school.
Op de universiteit is het niet verplicht om naar college te gaan, behalve bij sommige vakken. In het hoger en middelbaar beroepsonderwijs is het ook niet bij alle vakken verplicht om de lessen te volgen. Afhankelijk van het type opleiding en het vak kan er wel een aanwezigheidsplicht gelden. Denk maar aan praktijkvakken, waarbij je kind bepaalde handelingen moet leren uitvoeren.
Sommige jongeren blijven zo nu en dan, dus incidenteel, een keertje weg als ze geen zin hebben in het lesuur of veel tussenuren hebben waardoor ze lang moeten wachten op de volgende les.
Structurele wegblijvers zijn er vaak wekelijks en soms zelfs dagelijks niet. Deze jongeren zijn vaak ongemotiveerd en behalen slechte resultaten op school. Problemen die kunnen leiden tot structureel wegblijven van school zijn onder andere:
Natuurlijk kun je proberen om je kind ervan te overtuigen dat een goede opleiding belangrijk is voor de toekomst. Jongeren zien er soms het nut nog niet van in. Werken en geld verdienen lijken in eerste instantie veel leuker. Toch kun je met een goede opleiding veel verder komen in het leven. Probeer in elk geval te voorkomen dat je kind stopt met school.
Jongeren van 18 tot 27 jaar zijn wettelijk verplicht om te werken of te studeren, of werk en studie te combineren. Voldoen ze niet aan deze werkleerplicht, dan komen ze niet in aanmerking voor een uitkering.
Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.