DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Wegblijven van school

Als je kind meerderjarig is en ervoor kiest lessen te missen, heet dat geen spijbelen meer maar wegblijven van school.

Aanwezigheidsplicht

Op de universiteit is het niet verplicht om naar college te gaan, behalve bij sommige vakken. In het hoger en middelbaar beroepsonderwijs is het ook niet bij alle vakken verplicht om de lessen te volgen. Afhankelijk van het type opleiding en het vak kan er wel een aanwezigheidsplicht gelden. Denk maar aan praktijkvakken, waarbij je kind bepaalde handelingen moet leren uitvoeren.

Soms of vaak wegblijven?

Sommige jongeren blijven zo nu en dan, dus incidenteel, een keertje weg als ze geen zin hebben in het lesuur of veel tussenuren hebben waardoor ze lang moeten wachten op de volgende les.

Structurele wegblijvers zijn er vaak wekelijks en soms zelfs dagelijks niet. Deze jongeren zijn vaak ongemotiveerd en behalen slechte resultaten op school. Problemen die kunnen leiden tot structureel wegblijven van school zijn onder andere:

Wat kun je als ouder doen?

  • Probeer erachter te komen waarom je kind wegblijft van school, zodat je de oorzaak misschien kunt oplossen.
  • Is je kind bang om fouten te maken? Het werkt vaak averechts als jongeren ‘moeten presteren’ en er te veel druk op hen ligt.
  • Een positieve benadering werkt meestal veel beter. Probeer je kind te motiveren om leren leuk te vinden en om goede cijfers te halen.
  • Complimenteer jongeren niet alleen als ze een 8 halen, maar ook als ze voor een 6 erg hun best hebben gedaan.
  • Werkt je kind hard, maar haalt het toch slechte cijfers? Geef dan aan dat je respect hebt voor zijn of haar inzet.

Natuurlijk kun je proberen om je kind ervan te overtuigen dat een goede opleiding belangrijk is voor de toekomst. Jongeren zien er soms het nut nog niet van in. Werken en geld verdienen lijken in eerste instantie veel leuker. Toch kun je met een goede opleiding veel verder komen in het leven. Probeer in elk geval te voorkomen dat je kind stopt met school.

Werkleerplicht

Jongeren van 18 tot 27 jaar zijn wettelijk verplicht om te werken of te studeren, of werk en studie te combineren. Voldoen ze niet aan deze werkleerplicht, dan komen ze niet in aanmerking voor een uitkering.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.