Wanneer het eindexamen in zicht is, kiest je kind voor een vervolgstudie. Dit kan een middelbare beroepsopleiding zijn, een hbo-opleiding of een universitaire opleiding (wetenschappelijk onderwijs).
Je kind moet minimaal een mbo-opleiding op niveau 2 halen. Dit noemen we de kwalificatieleerplicht. Daarna kan je zoon of dochter gaan werken of doorstuderen. Dit valt onder de werkleerplicht.
Na de havo of het vwo kan je kind gaan werken of doorstuderen. Dit valt onder de werkleerplicht.
Natuurlijk hangt de uiteindelijke studie- en beroepskeuze af van de interesses van je kind.
Voor aankomende studenten is de steun van hun ouders heel belangrijk. Samen kun je informatie zoeken op internet en brochures aanvragen, en de meeste studenten vinden het prettig als hun ouders meegaan naar open dagen van hogescholen en universiteiten. Met behulp van jouw inzicht en advies kan je kind dan een goede keuze maken.
Je kind moet zich op tijd inschrijven voor de vervolgopleiding. Wanneer er te veel aanmeldingen binnenkomen, zoals vaak gebeurt bij de studie geneeskunde, wordt er geloot. Bij een loting hebben leerlingen met hoge cijfers op hun eindlijst meer kans op plaatsing. Voor veel opleidingen worden de aankomende studenten eerst uitgenodigd voor een gesprek waarin wordt nagegaan of ze voldoende gemotiveerd zijn. Bij creatieve opleidingen, zoals de Kunstacademie, wordt gevraagd naar voorbeelden van eigen werk. Vervolgens krijgen de aanmelders thuis bericht of ze zijn geplaatst. Daarna kan je zoon of dochter een basisbeurs aanvragen bij Dienst Uitvoering Onderwijs(voorheen IB-Groep).
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.