DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Voorbehoedsmiddelen

Het is belangrijk dat jongeren al voordat ze seksueel actief worden, weten hoe ze veilig kunnen vrijen en hoe ze daar zelf voor kunnen zorgen. Een voorbehoedsmiddel is een middel om zwangerschap of soa’s te voorkomen.

Welke voorbehoedsmiddelen zijn er?

Er is maar een middel om soa’s mee te voorkomen: het condoom. Een zwangerschap voorkomen kan met de anticonceptiepil of met andere methodes. We noemen deze methodes ook wel anticonceptie. Dat betekent letterlijk: tegen zwangerschap. Al deze methodes zijn heel betrouwbaar als je ze goed gebruikt. Om zich extra goed tegen een soa en zwangerschap te beschermen, kan je kind het best vrijen met een condoom en de pil.

Welk middel past bij je kind?

Daarnaast kan een meisje nog een andere vorm van anticonceptie kiezen, afhankelijk van wat het best bij haar past. Elk middel heeft voor- en nadelen.

Aan sommige middelen moet je elke dag denken, aan andere maar een keer in de tien jaar. Bij het ene middel kun je je ongesteldheid zelf plannen, bij het andere komt die altijd op hetzelfde moment. Er zijn middelen met of zonder hormonen, middelen die je zelf kunt nemen of inbrengen en middelen die een arts moet inbrengen.

Zelf verantwoordelijk

Je kind is zelf verantwoordelijk voor het voorkomen van een soa of zwangerschap. Meiden kunnen dus ook zorgen voor het condoom, en jongens kunnen ook vragen of een meisje anticonceptie gebruikt. Bespreek dit eens met je kind.

Kijk voor meer info op Seksualiteit.nl. Op Sense.info  vind je info voor jongeren zelf. Op Anticonceptievoorjou.nl staat een test om je dochter te helpen bij haar anticonceptiekeuze.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.