DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Uitgaan

Veel jongeren vinden het heerlijk om op stap te gaan. Sommige jongeren drinken daarbij behoorlijk veel alcohol. Vooral het indrinken thuis zorgt er soms voor dat jongeren al een flinke slok op hebben voordat ze de stad in gaan.

Grenzen aangeven

Het is belangrijk om als ouder jouw grenzen aan te geven. Nu je kind boven de 18 is, beslist het zelf over wat het wel en niet doet, maar je kunt jongeren natuurlijk wel aanspreken op hun gedrag als je bijvoorbeeld vermoedt dat je kind (veel) alcohol drinkt of drugs gebruikt.

Afspraken maken over uitgaan

  • Woont je kind nog thuis, dan kun je afspraken maken over hoe laat je hem of haar thuis verwacht.
  • Praat met je kinderen over veiligheid en vertel het hen als je wel eens wakker ligt en je zorgen maakt over hun veiligheid.
  • Vertel je kind over de risico’s van je glas onbeheerd achterlaten.
  • Je kunt afspraken maken over het vervoer en over of je kind alleen over straat mag of niet.
  • Tijdens het uitgaan drinken jongeren vaak alcohol en kunnen ze mogelijk drugs gebruiken. Door alcohol en drugs gaan mensen zich anders gedragen en je kind kan in aanraking komen met uitgaansgeweld. Vraag je kind eens wat het zou doen als het in een vechtpartij terechtkwam. Is dat al eens gebeurd? Hoe ging dat? Praat daarover met je kind.

Alcohol en drugs

Als je kind uitgaat ben jij daar niet bij, maar als jongeren nog thuis wonen, merk je wel hoe ze thuiskomen. Denk je dat je zoon veel drinkt of misschien drugs gebruikt tijdens het uitgaan? Bespreek dit dan met hem. Weet je dochter hoe ze reageert op drugs en drank, en heeft ze de situatie onder controle? Kan ze veilig naar huis komen?

  • Praat met je kind over alcohol en drugs.
  • Laat je kind bepalen hoeveel het drinkt, zodat het de controle houdt en het voor iedereen leuk blijft.
  • Het is niet veilig om drank en drugs tegelijk te gebruiken. Spreek af met je kind dat het dat niet doet.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.