DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Hangplek

Vaak vervelen jongeren zich als ze vrij zijn, ’s avonds of in het weekend. Er is niks op tv en thuis is er ook niks te doen. Veel jongeren gaan dan naar buiten en zoeken hun vrienden op. Het gevolg is dat ze op een bankje hangen in het park of rondhangen bij de supermarkt. Hangjongeren zorgen soms vanuit hun eigen verveling voor overlast.

Een aangewezen hangplek

Een hangplek is een plek die de gemeente aanwijst. Jongeren kunnen daar samen zijn en leuke dingen doen.

  • Jongeren hebben ruimte nodig, een plek waar niemand er last van heeft als ze praten of op hun brommers en scooters rijden. Vaak is er op zo’n hangplek ook een voetbalgoal, een basketbalnet of een skatebaan.
  • Hangplekken worden vaak gemaakt van oude bushokjes, een opengemaakte container of een oude caravan. Daar maken ze dan licht en ze zetten er een vuilnisbak, een bank en stoelen neer.
  • Hangplekken staan meestal midden in een wijk, bijvoorbeeld bij een winkelcentrum, een (bus)station of een speeltuin.
  • Er zijn ook rijdende hangplekken, zoals de jongerenbus. Die komt een avond per week langs.
  • In sommige gemeenten zijn er speciale jongerenontmoetingsplaatsen (JOP), meestal op een plek iets buiten het woongebied. Jongeren kunnen er onder een dak bij elkaar zitten, sporten en spelen.

Overlast

Hangjongeren zijn er altijd geweest, in alle culturen. Pas de laatste tientallen jaren wordt het verschijnsel echt als een probleem gezien.

  • Jongeren rijden rond op brommers, veroorzaken geluidsoverlast, roepen, schreeuwen en fluiten naar anderen en vervuilen de buurt met kauwgom, sigarettenpeuken, graffiti, flesjes, blikjes en andere rommel. Veel mensen voelen zich daardoor onveilig.
  • Bij de aanpak van hangjongeren die overlast veroorzaken is het belangrijk begrip te hebben voor hun behoefte om te hangen. Spreek je kind ook aan op zijn of haar gedrag en probeer afspraken te maken. Als dat niet helpt, zouden de ouders van de jongeren samen de hulp van het buurthuis of de wijkagent in kunnen roepen.

Mosquito

Veel gemeenten zien de ‘mosquito’ als laatste redmiddel. Dit apparaatje verjaagt jongeren met een irritante hoogfrequente pieptoon die alleen jongeren tot ongeveer 23 jaar kunnen horen. Gemeenten plaatsen de mosquito daarom bij typische hangplekken, zoals winkelcentra. Het gebruik van mosquito’s is omstreden. Gemeenten moeten daarom van de overheid terughoudend zijn met het gebruik. Ze moeten altijd kijken of er geen andere mogelijkheden zijn om de overlast terug te dringen.

Andere activiteiten ondernemen

Als ouder kun je je kind stimuleren om zelf activiteiten te ondernemen om de verveling te verdrijven. Je kind kan bijvoorbeeld samen met vrienden afspreken om naar de bioscoop te gaan, of vrijwilligerswerk gaan doen of lid worden van een sportvereniging.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.