DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Gehoorschade

Lawaai en hoge tonen kunnen het gehoor snel en onherstelbaar beschadigen. Heeft je kind dus eenmaal last van gehoorschade, dan gaat dat niet meer over.

Gehoorschade door mp3-spelers

De meeste mp3-spelers kunnen een geluidsniveau van meer dan 85 decibel produceren. De helft van de mp3-spelers heeft zelfs een capaciteit van meer dan 100 decibel. Vanaf 85 decibel kan geluid het gehoor beschadigen. Leg je kind daarom uit dat het echt niet goed is om het volume hard te zetten of te gaan slapen met oorspeakers in.

Discotheek

Ook de disco of een popconcert kan funest zijn voor het gehoor, zeker als jongeren dicht bij de geluidsboxen gaan staan. Het geluidsniveau bij een popconcert ligt al gauw rond de 110 decibel.

Piep in je oor

Een piep in het oor na het luisteren van muziek of na een feest is een teken dat de oren overbelast zijn. Als dit vaker gebeurt kun je last krijgen van blijvende gehoorschade.

Hoe voorkom je lawaaidoofheid?

Lawaaidoofheid is niet te genezen. Daarom is voorkomen zo belangrijk.

  • Oordoppen met een muziekfilter, waarbij de muziek goed hoorbaar blijft, worden steeds meer gebruikt en zijn vaak te koop bij concerten. Er zijn ook diverse soorten te koop bij audiciens.
  • Het is een goed idee als jongeren zelf eens rondkijken op websites over het gehoor. Op oorcheck.nl kan je zoon of dochter een hoortest doen en checken hoe veilig de mp3-speler is.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.