Studerende jongeren zijn meestal niet rijk. Een bijbaantje of vakantiewerk kan een manier zijn om aan extra geld te komen. Zwartwerken is verboden.
Een bijbaantje is werk dat jongeren voor langere tijd uitvoeren. Je kind heeft dan een contract met de werkgever. In dit contract staat onder meer:
Een arbeidsovereenkomst kan worden afgesloten voor bepaalde of onbepaalde tijd.
Vakantiewerk is tijdelijk werk dat niet langer dan zes weken duurt. Meestal is dat in de periode van juni tot september. Je kind krijgt dan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en heeft hierbij recht op het minimumjeugdloon.
Er zijn veel regels die bepalen hoeveel je kind mag werken en verdienen. Voor jongeren vanaf 18 jaar gelden de algemene arbeidsregels volgens de CAO.
In Nederland is er een wettelijk brutominimumjeugdloon vastgesteld. Voor elke leeftijdscategorie is dat een bepaald percentage van het algemeen minimumloon voor volwassenen. Hoe ouder je kind wordt, hoe hoger dit percentage is en hoe meer het dus verdient. Het minimumjeugdloon is bepaald voor jongeren vanaf 15 jaar tot en met 22 jaar. Op NIBUD.nl vind je meer informatie over geld verdienen.
Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.