DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Bijbaantje en vakantiewerk

Studerende jongeren zijn meestal niet rijk. Een bijbaantje of vakantiewerk kan een manier zijn om aan extra geld te komen. Zwartwerken is verboden.

Bijbanen

Een bijbaantje is werk dat jongeren voor langere tijd uitvoeren. Je kind heeft dan een contract met de werkgever. In dit contract staat onder meer:

  • wat je kind verdient;
  • hoeveel uren je kind moet werken;
  • de datum van indiensttreding;
  • de opzegtermijn.

Een arbeidsovereenkomst kan worden afgesloten voor bepaalde of onbepaalde tijd.

Vakantiewerk

Vakantiewerk is tijdelijk werk dat niet langer dan zes weken duurt. Meestal is dat in de periode van juni tot september. Je kind krijgt dan een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en heeft hierbij recht op het minimumjeugdloon.

Hoeveel mag je kind werken?

Er zijn veel regels die bepalen hoeveel je kind mag werken en verdienen. Voor jongeren vanaf 18 jaar gelden de algemene arbeidsregels volgens de CAO.

Minimumloon voor jongeren

In Nederland is er een wettelijk brutominimumjeugdloon vastgesteld. Voor elke leeftijdscategorie is dat een bepaald percentage van het algemeen minimumloon voor volwassenen. Hoe ouder je kind wordt, hoe hoger dit percentage is en hoe meer het dus verdient. Het minimumjeugdloon is bepaald voor jongeren vanaf 15 jaar tot en met 22 jaar. Op NIBUD.nl vind je meer informatie over geld verdienen.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.