DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Solliciteren

Veel jongeren willen graag een bijbaantje om geld te verdienen. Andere jongeren willen niet meer doorleren, maar meteen serieus aan het werk gaan. Dat kan door te solliciteren op een vacature of via een open sollicitatie.

Vacatures

Op het internet en in de krant staan een heleboel ‘losse vacatures’ voor allerlei banen. Je kind kan zelf het bedrijf bellen of een sollicitatiebrief sturen.

Open sollicitatie

Bij een open sollicitatie stuur je een sollicitatiebrief naar het bedrijf waar je graag zou willen werken, in de hoop dat ze misschien werk voor je hebben. Je kind kan ook zelf bij een bedrijf binnenstappen en vragen of ze werk hebben.

Waar moet je op letten in een vacature?

In een vacature moet je kind letten op de functie-eisen en of deze overeenkomen met wat je kind kan en wil. Daarbij kun je denken aan de vereiste werkervaring, opleiding en persoonskenmerken, maar wijs je kind er ook op dat je moet kijken naar de verdiensten, de werktijden en het aantal uren per week.

Brief en cv

In de sollicitatiebrief presenteert je kind zich op een manier die aansluit bij de functie-eisen uit de vacature. Een goede sollicitatiebrief is eerlijk, origineel, volledig en beknopt. Een cv is een beknopt overzicht van wat je kind kan. Hierin staan persoonsgegevens, opleidingen, diploma’s en werkervaring overzichtelijk op een rij.

Het sollicitatiegesprek

Als je kind wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, kun je adviseren om netjes gekleed te gaan, eerlijk te zijn en spontaan en positief over te komen. Het is slim als je kind zich van tevoren goed voorbereidt, bijvoorbeeld door de website van het bedrijf goed te bestuderen. Adviseer je kind ook om de sollicitatiebrief en het cv mee te nemen naar het gesprek.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.