DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Kosten woonruimte

Als jongeren op zichzelf gaan wonen, moeten ze de kosten voor hun woonruimte zelf betalen. Daarbij moeten ze rekening houden met eenmalige kosten en kosten die ze elke maand of elk jaar moeten betalen.

Borg voor de woonruimte

Voor de meeste woonruimtes moet je borg betalen. Die kan bijvoorbeeld bestaan uit één maand huur. Als je de huur opzegt, krijg je dit geld terug als je de kamer of woning netjes achterlaat. Raad je kind aan om altijd naar een schriftelijk bewijs van de betaling te vragen.

Overnamekosten

Als er nog spullen of meubels in de kamer of het huis staan die je kind wil overnemen, vraagt de verhuurder of de vorige bewoner daar in de meeste gevallen een (klein) bedrag aan overnamekosten voor.

Administratiekosten

Als je een kamer of woning huurt van een woningbouwvereniging of een andere organisatie, betaal je een eenmalig bedrag aan administratiekosten.

Inrichtingskosten

Om de kamer of woning in te richten, heeft je kind spullen nodig. Soms moet de kamer ook nog wat opgeknapt worden. Daarom moet je ook rekenen op inrichtingskosten. Om dat bedrag binnen de perken te houden, kun je eens vragen aan vrienden of familie of zij nog spullen of meubels voor je kind hebben. Kijk ook eens op internet of ga langs bij een kringloopwinkel.

Vaste kosten voor woonruimte

Vaste lasten moet je kind elke maand betalen voor:

  • de huur van de kamer of woning;
  • gas, water en elektriciteit;
  • heffingen van gemeente en waterschap;
  • internet en telefoon;
  • verzekeringen (WA-verzekering, ziektekostenverzekering, reisverzekering). Bij sommige verzekeringen betaal je één keer per jaar. Soms kun je ook per maand betalen.

Om wat meer zicht te krijgen op de financiële situatie van je kind kun je het Persoonlijk Budgetadvies aanklikken op de site van het Nibud. Je krijgt dan een overzicht met gemiddelde bedragen waar je kind straks mee te maken heeft.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.