DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Gezond gewicht

Als je zwanger wilt worden, is een gezond gewicht belangrijk. Te zwaar zijn is niet gezond, maar te licht ook niet. Als je te zwaar bent, word je minder makkelijk zwanger. Je hebt ook meer kans op gezondheidsproblemen, zoals een verhoogde bloeddruk.

Is mijn gewicht goed?

Om er achter te komen of je een gezond gewicht hebt kun je jouw Body Mass Index (BMI) berekenen op Voedingscentrum.nl. Je BMI is een indicator voor een gezond gewicht. Je hebt een gezonde BMI als de verhouding tussen je lengte en gewicht klopt.

Afvallen voor je zwanger wordt

Als je te zwaar bent en wilt afvallen, neem dan ruim de tijd voordat je probeert zwanger te worden. Voldoende beweging is ook belangrijk. Dat helpt om fit en gezond te blijven. Als je hulp nodig hebt bij het afvallen, vraag je huisarts dan om advies. Ook kun je voor meer informatie over overgewicht kijken op Voedingscentrum.nl.

Gezond blijven eten

Als je geen overgewicht hebt en zwanger wilt worden (of al zwanger bent), is het niet verstandig om te lijnen. Schommelingen in je gewicht zijn niet goed voor je vruchtbaarheid. Je kunt beter gewoon gezond eten.

Het is niet nodig om te eten voor twee. De zwangerschap vraagt wel extra energie, maar omdat je wat minder beweegt, verbruik je ook minder.

Ondergewicht

Als je te weinig weegt en graag zwanger wilt worden, probeer dan om eerst aan te komen. Extreem ondergewicht vermindert je vruchtbaarheid. Meer informatie over ondergewicht vind je op Voedingscentrum.nl.

Vasten

Wil je vasten? Bijvoorbeeld vanwege de Ramadan? Bespreek dit met je verloskundige of gynaecoloog.

Eetstoornis

Tijdens de zwangerschap zal je lichaam zeker veranderen. Je buik wordt dikker en je hele lichaam wordt wat ronder. Dat hoort er nu eenmaal bij. Heb je last (gehad) van een eetstoornis (anorexia of boulimia)? Dan kan het voor jou moeilijk te accepteren zijn dat je lichaam verandert. In dat geval is het goed om daar op tijd met je verloskundige of huisarts over te praten.

Op de website Naeweb.nl van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen vind je meer informatie over eetstoornissen.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.