DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Vruchtbaarheid

Van mannen wordt wel eens gezegd dat ze altijd vruchtbaar blijven. Dat klopt, maar de kwaliteit van het sperma van de man neemt na zijn vijfenveertigste wel af. Als vrouw ben je tot je dertigste het meest vruchtbaar. Daarna neemt je vruchtbaarheid steeds meer af en heb je steeds minder eicellen. Je kunt daarom het best voor je vijfendertigste kinderen krijgen.

Zwanger worden

Als je zwanger wilt worden, is het natuurlijk verstandig om vaker te vrijen. Daarnaast is het ook handig om te weten op welke dagen je precies vruchtbaar bent. Bij een regelmatige cyclus heb je een eisprong ongeveer 14 dagen voordat je ongesteld moet worden. Er zijn tegenwoordig ook verschillende tests bij de apotheek of drogist te koop die voorspellen wanneer je een eisprong hebt. Het beste is om 24 tot 48 uur voor de eisprong te vrijen.

Negatieve invloeden

Er zijn veel dingen die de vruchtbaarheid negatief kunnen beïnvloeden, zowel bij mannen als bij vrouwen. Je kunt hierbij denken aan giftige stoffen of chemicaliën, roken, alcohol en drugs. Ook bijwerkingen van geneesmiddelen kunnen een rol spelen bij een verminderde vruchtbaarheid. Daarnaast is je lichamelijke gezondheid van belang. Over- en ondergewicht, eetstoornissen (of extreem afvallen) en zware lichamelijke inspanningen kunnen de vruchtbaarheid verminderen.

Wat is wel goed voor de vruchtbaarheid?

Een gezonde levensstijl is belangrijk voor mannen en vrouwen. Je kunt hierbij denken aan gezonde voeding, voldoende beweging en stoppen met roken. Ook je psychische gezondheid is belangrijk. Neem daarom op tijd rust en vermijd stress.

Het lukt maar niet…

Ongeveer 80 tot 90 procent van de vrouwen met een kinderwens raakt binnen een jaar zwanger. Zelf kun je van alles doen om de kans op een zwangerschap te verhogen. Ga bijvoorbeeld eens na wanneer je vruchtbare dagen zijn en wanneer je dus het best kunt vrijen om zwanger te worden.

Als je na een jaar proberen nog niet zwanger bent, ga dan naar je huisarts. Hij of zij kan jullie doorverwijzen naar het ziekenhuis, waar ze nader onderzoek kunnen doen naar de oorzaken. De gynaecoloog of fertiliteitsspecialist zal met jullie eventuele vervolgstappen doornemen.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.