DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Sparen

Wie spaart, die heeft wat. Ook als je voor je kind spaart, heb je wat voor later. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een fiets, een computer of voor het betalen van autorijlessen en studiekosten.

Sparen voor onverwachte uitgaven

Af en toe gaat er wel iets stuk. Bijvoorbeeld de wasmachine of de koelkast. Dan is het handig als je geld apart hebt staan waar je reparaties of nieuwe aankopen van kunt doen. Als je elke maand een vast bedrag op een spaarrekening zet, bouw je een buffer op die je in de toekomst kunt gebruiken voor dergelijke uitgaven. Kijk op Nibud.nl voor handige hulpmiddelen.

Hoe wil je sparen?

Praat met de bank over de mogelijkheden van sparen. Houd rekening met je inkomen en hoeveel je wil sparen. Vraag van tevoren of je het spaarplan tussentijds kunt aanpassen of beëindigen in het geval van een scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of overlijden van (één van de) ouders. De kans is groot dat je in die periode meer gaat verdienen, maar het kan ook zijn dat je juist minder inkomsten hebt.

Sparen voor je kind

Sommige ouders openen na de geboorte van hun kind een spaarrekening. Soms doen ook grootouders dat voor hun kleinkinderen. Je kunt zelf geld storten en het geld beheren op de spaarrekening. Je kunt bijvoorbeeld het bedrag dat je ontvangt aan kinderbijslag gebruiken om te sparen.

Als de spaarrekening op naam staat van je kind, dan kun je je kind op zijn 18e het eigen beheer over zijn spaargeld geven.

Belastingvrij schenken

Het is ook mogelijk om je kind belastingvrij geld te schenken. Dit geld kan natuurlijk op de spaarrekening van je kind komen te staan. Bedenk wel dat je het spaargeld van minderjarige kinderen moet melden bij de Belastingdienst. Kijk voor meer informatie op Nibud.nl.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.