DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Onzekerheid

Niemand kan je precies vertellen hoe jij jouw kind moet opvoeden. Iedere ouder heeft sterke en minder sterke punten. En alle ouders twijfelen wel eens. Dat is heel normaal.

Iedereen is wel eens onzeker

Ouder zijn vraagt veel nieuwe dingen van je. Er zijn geen vaste regels of handleidingen. Ieder kind is anders en veranderen ook nog eens de hele tijd. Je wilt geduldig zijn, je inleven in je kind en jezelf kunnen beheersen. Je wilt grenzen stellen maar er ook eens van afwijken. Je wilt je kind beschermen en het allemaal goed doen, want je gunt je kind het allerbeste. Dat is nogal wat. Het is dus niet zo raar dat je wel eens onzeker bent.

Confrontatie met jezelf

Als je een kind hebt, leer je jezelf soms heel anders kennen. Opvoeding is een soort spiegel. Je leert welke zaken jij heel belangrijk vindt, soms zijn dit dingen die je vanuit je eigen jeugd hebt meegekregen. Dit kunnen ook frustraties zijn, of zelfs jeugdtrauma’s. Een nare jeugd kan invloed hebben op jouw rol als moeder of vader. Soms schrik je als je je ouders in jezelf herkent. Of loop je juist op je tenen om het anders te doen. Dat maakt het niet makkelijker.

Hulp zoeken voor jezelf

Onzekerheid hoort erbij. Probeer er vooral over te praten met mensen die je vertrouwt en er voor open staan. Maar als je merkt dat het niet goed gaat met jou of je kind, zoek dan professionele hulp en praat met de huisarts.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.