Bijna al het kraanwater in Nederland is veilig om te drinken. Maar soms kan er te veel lood in het kraanwater zitten. Dit is het geval als je woning loden waterleidingen heeft of de eerste drie maanden nadat je woning nieuwe leidingen of kranen heeft gekregen.
Een teveel aan lood kan gevaarlijk zijn voor met name zwangeren, baby’s en kinderen. Het kan leiden tot schade aan het zenuwstelsel, met als gevolg leer- en gedragsproblemen. Het is dus heel belangrijk om te weten of er in het huis loden waterleidingen aanwezig zijn.
Laat loden waterleidingen zo snel als het mogelijk is vervangen. Als je een koophuis hebt, dan kun je een erkend installateur (een loodgieter) de loden waterleidingen laten vervangen. Als je een huurhuis hebt, dan is de huiseigenaar of woningcorporatie verantwoordelijk voor het vervangen van de loden waterleidingen.
Voor zwangeren, baby’s en kinderen tot en met zeven jaar gelden de volgende adviezen voor watergebruik in geval van loden leidingen:
Voor kinderen ouder dan acht jaar, volwassenen, vrouwen die borstvoeding geven en ouderen gelden de volgende adivezen:
Heb je nieuwe waterleidingen, nieuwe kranen of een nieuwbouwhuis? Dan gelden de eerste drie maanden de volgende adviezen:
Na drie maanden kun je het kraanwater uit nieuwe kranen, nieuwe leidingen en nieuwbouwwoningen gewoon direct gebruiken voor eten en drinken.
Sinds 1960 worden er geen loden waterleidingen meer gebruikt in de bouw. Ook zijn ze in de meeste huizen vervangen. Toch zullen er soms in oude huizen nog loden waterleidingen voorkomen. Voornamelijk in huizen die voor 1945 zijn gebouwd. Woon je in een oud huis? Dan kun je het best eerst zelf controleren of er loden waterleidingen zijn. Je herkent ze aan hun grijze kleur.
Vermoed je dat er loden waterleidingen zijn of weet je het niet zeker? Vraag aan een loodgieter om dit na te gaan. Je kunt dan voorlopig beter flessenwater uit de winkel of kraanwater uit andere niet-loden leidingen gebruiken, ook voor het klaarmaken van flesvoeding voor baby’s.
Wil je meer informatie over loden waterleidingen? Lees dan de informatie over lood in drinkwater op RIVM.nl(pdf,436kb) of kijk op de website van het Voedingscentrum.nl.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.