DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Brussen

Als één of meerdere kinderen in het gezin extra zorg nodig hebben, heeft dit ook invloed op broers en zussen. Broers en zussen van een zorgintensief kind noem je brussen. Er zijn verschillende manieren waarop je hen hierbij als ouder kunt ondersteunen.

Broers en zussen ondersteunen

De situatie waarin brussen opgroeien heeft positieve kanten, maar kan ook problemen opleveren. Het is belangrijk om je kind goed in de gaten te houden en te blijven praten. Plan hier bijvoorbeeld een moment voor in!

Extra opvoedvragen

Jouw bijzondere gezinssituatie roept misschien extra opvoedvragen op. Maken je kinderen bijvoorbeeld veel ruzie of laten ze jaloers gedrag zien naar je kind dat extra zorg nodig heeft? Probeer de problemen niet te groot te maken. Jaloezie en ruzie komt in elk gezin voor.

Één op één tijd

Het is voor broers en zussen van een zorgintensief kind fijn om af en toe een moment te hebben waarop zij alle aandacht krijgen. Dit hoeft niet altijd een groot uitstapje te zijn. Denk bijvoorbeeld aan samen boodschappen doen of even samen spelen. Op dit soort momenten is er ruimte om te praten.

Vertrouwenspersoon

Het kan voor jou en je kind goed zijn om een vertrouwenspersoon te hebben. Misschien heb je niet altijd een antwoord op alle vragen of vind je het lastig om over bepaalde dingen te praten. Ook voor je kind kan het prettig zijn om eens te praten met iemand die er wat meer buiten staat.

Ideeën met en voor brussen

Er is veel informatie te vinden voor en over brussen. Lees bijvoorbeeld eens samen een boek over dit thema. Ook zijn er verschillende websites waarbij je in contact kunt komen met andere brussen. Zo kunnen brussen hun ervaringen met anderen delen.

 

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.