Diarree is waterige, dunne ontlasting die vaker komt dan je gewend bent. Meestal gaat diarree na één of twee dagen vanzelf over, maar soms duurt het langer. Als peuters diarree hebben, hebben ze meestal ook last van buikkrampen.
Diarree wordt meestal veroorzaakt door de voeding. Diarree kan ook ontstaan door een virus of een bacterie die het lichaam binnenkomt door bedorven voedsel of besmet water. Je kunt ook besmet raken door contact met iemand anders die diarree heeft. De darmwand raakt ontstoken en neemt minder vocht op dan normaal. Daardoor is de ontlasting zo waterig en dun.
Kijk voor meer informatie op Thuisarts.nl.
Kinderen kunnen ook diarree krijgen als ze voedsel binnenkrijgen waar ze intolerant voor zijn, zoals bijvoorbeeld gluten.
Peuters moeten vaak overgeven als ze diarree hebben. Soms hebben ze ook koorts. Hierdoor verliezen ze veel vocht en lopen ze het risico uit te drogen. Daarom is het belangrijk om je kind meer (water) te laten drinken dan normaal.
Geef je kind niet te veel tegelijk te drinken, want daardoor kan het weer gaan overgeven. Geef elke vijf tot tien minuten een klein beetje, bijvoorbeeld één of twee slokjes of lepeltjes water of thee. Ook als je kind na het drinken weer moet overgeven, houdt het altijd een beetje vocht binnen. Zodra het overgeven minder wordt, kun je steeds grotere hoeveelheden geven. Dan hoeft je kind ook niet meer zo vaak te drinken.
Peuters kunnen lange tijd last hebben van diarree zonder dat ze klachten hebben of slecht groeien. Hoe kun je diarree bij je peuter tegenaan?
Als kinderen met diarree geen zin hebben in eten, is dat niet erg. Ze hoeven pas weer te gaan eten als ze trek krijgen.
Bij hevige diarree kun je met een speciaal oplospoeder (ORS-poeder) een drankje maken om uitdroging tegen te gaan. Dit poeder is te koop bij de apotheek of drogist. Wees voorzichtig met diarreeremmers.
Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.