DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

O-benen en X-benen

Denk je dat de knieën van je peuter er anders uitzien dan normaal? Je hoeft je meestal geen zorgen te maken. Een O- of X-stand van de benen komt veel voor. Kinderen tussen nul en zeven jaar groeien snel. Daardoor verandert de stand van hun benen nog sterk.

Wat zijn O-benen en X-benen?

  • Bij O-benen is de afstand tussen de knieën groter dan de afstand tussen de enkels.
  • Bij X-benen is de afstand tussen de knieën kleiner dan de afstand tussen de enkels.

O- en X-benen geven bijna nooit klachten.

In de groei

Kinderen tot twee jaar hebben vaak O-benen. Rond het tweede jaar verandert dit in X-benen. Als je kind ongeveer drie jaar is, zijn de X-benen het duidelijkst te zien en heeft je kind vaak knikplatvoeten. Dat is normaal. Daarna worden de X-benen weer minder. Rond het zevende jaar krijgen de benen van je kind een bijna rechte stand.

[img=1645449,alt=”O-benen en X-benen gedurende de groei van een kind”]

Wat kun je doen aan O-benen en X-benen?

O- en X-benen horen bij de normale ontwikkeling van je kind. Er hoeft dus meestal niets aan gedaan te worden. Goede schoenen en voldoende beweging zijn natuurlijk altijd belangrijk.

Het verschilt per kind hoe erg de O- of de X-stand van de benen is. Het is verstandig om de jeugdarts of je huisarts naar de benen van je kind te laten kijken als:

  • de stand van de benen niet gelijk (asymmetrisch) is. Er is verschil tussen de stand van het linkerbeen en het rechterbeen;
  • je kind klachten heeft aan de knieën of benen.

Kijk voor meer informatie op Thuisarts.nl.

 

Goedgekeurde informatie!

Stichting Opvoeden.nl zorgt er met ouders en deskundigen uit de wetenschap en praktijk voor dat deze informatie betrouwbaar en actueel blijft.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.