DIRECT CONTACT

020 – 555 5961

Stel je vraag

App je vraag

Zoek op school

Wijklocaties
Chat direct online

Diabetes

Diabetes is de medische term voor suikerziekte. Mensen met diabetes hebben een te hoge glucosewaarde (suikerwaarde) in hun bloed, doordat ze te weinig insuline aanmaken.

Wat is insuline?

Insuline is een hormoon dat nodig is voor de opname van glucose, bijvoorbeeld in de spieren en in vet. Als het lichaam te weinig of geen insuline aanmaakt, blijft er te veel glucose in het bloed zitten. Dit is op den duur slecht voor de organen, de huid en de zenuwen.

Diabetes type 1 en type 2

Er zijn twee veelvoorkomende vormen van diabetes, namelijk type 1 en type 2. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen of nauwelijks insuline aan. Bij diabetes type 2 is het lichaam minder gevoelig voor insuline, of maakt het minder insuline aan. Vaak ontstaat diabetes type 1 al op jonge leeftijd. Diabetes type 2 ontstaat meestal door overgewicht en een ongezonde levensstijl.

De symptomen van diabetes

De symptomen van diabetes zijn soms moeilijk te herkennen, vooral die van diabetes type 2. Een diabetestest van de huisarts kan snel uitwijzen of je kind inderdaad diabetes heeft. Als je kind diabetes heeft, herken je dat aan:

  • vermoeidheid;
  • dorst en veel plassen;
  • oogklachten;
  • wondjes die slecht genezen;
  • terugkerende infecties;
  • kortademigheid.

Wat kun je doen als je kind diabetes heeft?

Als je kind diabetes type 1 heeft, is de enige mogelijkheid dat jij je kind zelf insuline toedient. Dit kan met een insulinepen of -pomp. Als je kind diabetes type 2 heeft, is dit niet nodig. Het lichaam maakt tenslotte wel zelf insuline aan. Daarom is het meestal alleen nodig dat dit meer gestimuleerd wordt, bijvoorbeeld door gezonde voeding, veel lichaamsbeweging en afvallen bij overgewicht. Het is verstandig om dit in goed overleg te doen met de huisarts of kinderarts.

 

Goedgekeurde informatie!

Deze informatie is met zorg ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl.

Iedereen kan tips of advies gebruiken. Heb je meer vragen of zorgen? Wacht niet te lang, neem contact met ons op of kom gewoon langs.